Η Νορβηγία ανακοίνωσε ένα πρωτοποριακό έργο που θα οδηγήσει στην εισαγωγή πιθανώς των πρώτων μεγάλων υδρογονοκίνητων πορθμείων που θα προσφέρουν καθημερινή εμπορική υπηρεσία όλο το χρόνο, χαράσσοντας πορεία για να ακολουθήσουν και άλλα τμήματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου. Η Νορβηγική Διοίκηση Δημόσιων Οδών ανέθεσε σύμβαση στη νορβηγική ακτοπλοϊκή εταιρεία Torghatten Nord για την κατασκευή και λειτουργία των νέων πορθμείων μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών κατά την οποία τουλάχιστον τρεις εταιρείες διαγωνίστηκαν για το πρωτοποριακό έργο.
Το 15ετές συμβόλαιο απαιτεί από την Torghatten Nord να κατασκευάσει δύο πορθμεία που θα λειτουργούν όλο το χρόνο με υδρογόνο, καθώς και να μετασκευάσει δύο υπάρχοντα πορθμεία στη διαδρομή από το LNG προς μια λύση βιοκαυσίμων.
Τα δύο οχηματαγωγά RoPax με υδρογόνο θα σχεδιαστούν από τη Norwegian Ship Design. Κάθε σκάφος θα έχει μήκος περίπου 394 πόδια και θα μπορεί να μεταφέρει 120 αυτοκίνητα και 599 επιβάτες.
Η Norwegian Ship Design λέει ότι θα λειτουργεί με πλήρη χρήση υδρογόνου, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτούνται καθημερινά 5 έως 6 τόνοι του καυσίμου για τη λειτουργία των σκαφών. Επειδή τα σκάφη παρέχουν μια βασική εμπορική υπηρεσία στους κατοίκους και την τοπική αλιευτική βιομηχανία, η σύμβαση απαιτεί να μπορούν να λειτουργούν με εναλλακτικό καύσιμο, αν και τουλάχιστον το 85 τοις εκατό του χρόνου απαιτείται να λειτουργούν με υδρογόνο.
Επιπλέον, η σύμβαση απαιτεί το υδρογόνο να παράγεται με χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τις εταιρείες, η διαδρομή που θα εκτελούν τα πλοία, είναι και η μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση, αφού περιλαμβάνει μια διάβαση σχεδόν 60 μιλίων ανοιχτού ωκεανού πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.
Τα υδρογονοφόρα θα αντικαταστήσουν δύο πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια, τα οποία κατασκευάστηκαν το 2012 και σήμερα τροφοδοτούνται με LNG. Τα νέα πλοία θα προσφέρουν 60 τοις εκατό αύξηση της χωρητικότητας επιβατών και 40 τοις εκατό για τα αυτοκίνητα, αλλά η Νορβηγική Διοίκηση Δημόσιων Οδών εκτιμά ότι θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 26.500 τόνους ετησίως έναντι των πορθμείων με καύσιμα LNG. Η σύμβαση προβλέπει επίσης τη μετατροπή των παλαιότερων πλοίων σε λειτουργίες μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών με χρήση βιοκαυσίμων, βιοαερίου, ηλεκτρικής ενέργειας ή υδρογόνου. Τα πλοία θα κρατούνται σε εφεδρεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και θα λειτουργούν παράλληλα με τα υδρογονοφόρα το καλοκαίρι, κατά την πολυσύχναστη τουριστική περίοδο.