Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Ελληνική εταιρεία βρήκε χαμένο υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανοιχτά της Μυκόνου

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Έλληνα εξερευνητή Κώστα Θοκταρίδη ανακάλυψε το ναυάγιο ενός ιταλικού υποβρυχίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις ακτές της Μυκόνου.

Το υποβρύχιο Τζαντίνα ήταν ένα επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Αργοναύτα, κατασκευής 1932, με ντίζελ-ηλεκτρικό σχέδιο εκτόπισης περίπου 650 τόνων. Στις 5 Ιουλίου 1941, βρισκόταν σε μια επιφανειακή διέλευση από το ελληνικό νησί της Λέρου όταν δέχτηκε επίθεση από ένα βρετανικό υποβρύχιο, το HMS Torbay.

Το Torbay λειτουργούσε βυθισμένο και εντόπισε την Τζαντίνα στην επιφάνεια, σε απόσταση περίπου τεσσάρων ναυτικών μιλίων. Ο Torbay εκτόξευσε έξι τορπίλες σε εμβέλεια περίπου 1.500 γιαρδών, και αρκετές βρήκαν τον στόχο τους, βυθίζοντας τη Jantina και σκοτώνοντας 42 από τα 48 μέλη του πληρώματος. Έξι επιζώντες κατάφεραν να κολυμπήσουν στην ακτή στη Δήλο, το μικρό νησί στα δυτικά της Μυκόνου.

Ο Θοκταρίδης και το πλήρωμά του ανακάλυψαν τη θέση του Τζαντίνα κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης σόναρ ROV και έστειλαν ένα δεύτερο ROV για να λάβουν εικόνες του υποβρυχίου και να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του. Η έρευνα έδειξε ότι το υποβρύχιο βυθίστηκε με τα περισκόπια κάτω και μια καταπακτή στο κατάστρωμα.

Η εταιρεία του Θοκταρίδη, Planet Blue ROV Services, χρησιμοποιεί συνήθως τα υποβρύχια της για επιθεωρήσεις υποθαλάσσιων αγωγών. Διαθέτουν εννέα από τις συσκευές υψηλών προδιαγραφών και το κυνήγι ναυαγίων είναι ένα μακροχρόνιο έργο. Η Τζαντίνα είναι το τέταρτο εύρημα του, είπε ο Θοκταρίδης στο CNN Greece, ο οποίος έχει εκδώσει αρκετά βιβλία που καταπιάνονται με αυτό το θέμα.

Όσο για το HMS Torbay, συνέχισε μια επιτυχημένη καριέρα εν καιρώ πολέμου, βυθίζοντας 24 ακτοπλοϊκά, 17 εμπορικά πλοία και πέντε πολεμικά, συμπεριλαμβανομένης της Τζαντίνα. Επέζησε του πολέμου και διαλύθηκε το 1945.

Φωτογραφίες: Κώστας Θοκταρίδης

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X