Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Ελεύθερη πρόσβαση στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου ζητούν οι επαγγελματίες ψαράδες

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες της Πάφου με τα αποθέματα των ψαριών που χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν, αλλά και με την είσοδο τους στο γραφικό λιμανάκι της Κάτω Πάφου, μετά την τοποθέτηση πύλης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου, Λεωνίδας Λεωνίδου.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λεωνίδου σημείωσε πως η ελεύθερη πρόσβαση είναι σημαντική για τους επαγγελματίες ψαράδες για να μεταφέρουν τα σύνεργα για το ψάρεμα, σημειώνοντας πως το κλείσιμο της εισόδου με μπάρα έγινε κατόπιν απόφασης του Δήμου Πάφου όταν παρατηρήθηκε το φαινόμενο «κάποιοι ασυνείδητοι να εισέρχονται με τα οχήματα τους στο χώρο του λιμανιού και να δημιουργούν προβλήματα». 

Το σοβαρό πρόβλημα προέκυψε, συνέχισε, όταν οι δημοτικές αρχές έδωσαν εντολή να εισέρχονται εντός του λιμανιού κατεβάζοντας τα εργαλεία ψαρέματός τους, όπως δίκτυα, πετονιές, παραγάδια και άλλα και να βγάζουν τα αυτοκίνητα τους έξω. Η απόσταση είναι μεγάλη και καθιστά δύσκολο το έργο των ψαράδων, συμπλήρωσε ο κ. Λεωνίδου, εκτιμώντας πως το έργο του επαγγελματία ψαρά «που κάνει τιτάνιες προσπάθειες για επιβίωση πρέπει να διευκολύνεται και όχι να δυσχεραίνεται.

Επεσήμανε πως στο παραδοσιακό λιμανάκι της Κάτω Πάφου υπήρχαν ανέκαθεν ψαράδες οι οποίοι αποτελούν στολίδι και ατραξιόν για τον τουρισμό, αλλά και τον ντόπιο πολίτη.

Επί τούτου, συνέχισε, ο Σύνδεσμος Παράκτιας Αλιείας Πάφου έχει πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων με τις τοπικές αρχές σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ενώ έχουν επισκεφτεί και την Αρχή Λιμένων και το Τμήμα Αλιείας. Εμείς, σημείωσε, “θέλουμε ελεύθερη πρόσβαση γιατί αν βγάζουμε τα οχήματα μας έξω, τα σύνεργα που αφήνονται εντός του οχήματος, το κόστος των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, κινδυνεύουν με κλοπές“.

Επιστολή έστειλαν και στον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο και αναμένουν, όπως είπε, συνάντηση μαζί του.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στην παλαιότερη μεσολάβηση τέως Υπουργού Μεταφορών, στο πλαίσιο της οποίας έγινε κατορθωτή, η κατασκευή τείχους του κάστρου, ώστε να μην καλύπτεται η λεκάνη του λιμανιού με κύμα σε περίπτωση κακοκαιρίας. Κατόπιν τούτου κατασκευάστηκε τείχος από τσιμέντο που προστατεύει τα σκάφη τους από την θαλασσοταραχή. Και σε εκείνη την περίπτωση, συμπλήρωσε, ο πρώην Δήμαρχος Πάφου, Φειδίας Σαρίκας, είχε αντίθετη άποψη, ωστόσο σημείωσε ότι η παρέμβαση του Υπουργού Μεταφορών ήταν καθοριστική.

Επίσης ο κ. Λεωνίδου ανέφερε πως εντός των ημερών αναμένεται συνάντηση με τον Δήμαρχο Πάφου αφού η πρότασή του για να αφήνουν οι επαγγελματίες ψαράδες τα οχήματα τους από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 09:00 δεν τους βρίσκει σύμφωνους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X