Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκστρατεία Ελλήνων εφοπλιστών για προσέλκυση νέων στη ναυτιλία

Εκστρατεία προσέλκυσης των νέων στη θάλασσα και τα επαγγέλματά της, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης σε συνέντευξή του στην έκδοση Lloyds List, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στην ελληνική ναυτιλία με τίτλο: «Εμείς οι Έλληνες αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό της παγκόσμιας ναυτιλίας».

Ο κ. Βενιάμης που έθεσε ως στόχο και πέτυχε στα 12 χρόνια της παραμονής του στο τιμόνι της Ένωσης, την αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με τις σχέσεις εργασίας του κατώτερου πληρώματος στο υπό ελληνική σημαία πλοίο, τόνισε ότι ως απότοκο της μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε το καλοκαίρι θα αναγεννηθεί η ναυτοσύνη των Ελλήνων αλλά και θα αυξηθεί ο ελληνικός στόλος.

Σημειώνεται ότι με βάση το νέο νομικό πλαίσιο κάθε πλοίο με ελληνική σημαία μπορεί να απασχολεί ως κατώτερο πλήρωμα Έλληνες που θα αμείβονται πλέον με βάση τις διεθνείς συμβάσεις ναυτικής εργασίας. Μένουν βέβαια πράξεις δευτερογενούς δικαίου για να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, ωστόσο με το πέρας των τυπικών αυτών διαδικασιών, αναμένεται να ξεκινήσει η προσπάθεια να αυξηθεί ναυτεργασία στα ελληνικά πλοία και παράλληλα βέβαια να δοθούν ευκαιρίες στους νέους βρουν το δρόμο τους προς την αγορά εργασίας με αμοιβές σημαντικά υψηλότερες από τον κατώτατο μισθό που υπάρχει στις «στεριανές» δουλειές.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης εκτιμά ότι με το νέο καθεστώς απασχόλησης των κατωτέρων πληρωμάτων στα υπό ελληνική σημαία θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας και πολλοί εφοπλιστές θα «γυρίσουν» πλοία στη «γαλανόλευκη». Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη δεκαετία θα δούμε την πλειονότητα των ελληνόκτητων πλοίων να επιστρέφουν στη σημαία. Εάν πετύχουμε την αναγέννηση της ναυτοσύνης, τότε η ελληνική ναυτιλία μπορεί να προσβλέπει σε ακόμη πιο επιτυχημένα χρόνια, τόνισε χαρακτηριστικά ι ο κ. Βενιάμης.

Παράλληλα έστειλε μηνύματα στην ΕΕ και άλλους διεθνείς θεσμικούς φορείς για θέματα που «καίνε» την παγκόσμια ναυτιλία.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η ναυτιλία είναι μια πλήρως διεθνοποιημένη δραστηριότητα η πρόθεση των αρχών της ΕΕ να εντάξουν τη ναυτιλία στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα τόσο ανταγωνισμού όσο και επί της ουσίας θωράκισης του περιβάλλοντος.

Επίσης προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στρέψει την προσοχή της στην ευρωπαϊκή ναυτιλία για να μην την χάσει όπως τη ναυπηγική βιομηχανία, και έφερε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση της ΕΕ απέναντι στον κλάδο την περίοδο της πανδημίας.

Πηγή: Reporter.gr

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X