H επιστροφή των containerships στη Διώρυγα του Σουέζ, μετά την εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς και τον προσωρινό τερματισμό των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, θα σημάνει μείωση των τονομιλίων ωθώντας σε σημαντική πτώση τους ναύλους εμπορευματοκιβωτίων κυρίως στις μεταφορές Ασίας-Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Reuters, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της DP World Yuvraj Narayan στο περιθώριο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, δήλωσε ότι οι τιμές των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών θα μπορούσαν να πέσουν «τουλάχιστον 20%, με 25%» και αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε διάστημα δύο έως τριών μηνών.
Σημειώνεται ότι ο ναυτιλιακός αναλυτής Drewry έχει εκτιμήσει ότι η δρομολόγηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας μείωσε την πραγματική χωρητικότητα κατά περίπου 9%.
Ο επικεφαλής αναλυτής της Xeneta Peter Sand εκτιμά ότι η επιστροφή των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα γίνει σταδιακά με αρχή στα containerships κάτω των 10.000 teu ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και πλοία των 18.000-24.000 teu
Σύμφωνα με τους Clarksons οι διελεύσεις από το Σουέζ έχουν σημειώσει πτώση 70% σε όρους gt σε σύγκριση με τα μέσα επίπεδα του 2023. Ειδικά οι διελεύσεις των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, είναι πλέον μειωμένες κατά 90% ή και περισσότερο.
Στο εμπόριο από τη Σαγκάη προς τη Νέα Υόρκη, οι μέσες τιμές spot έχουν μειωθεί από τα ύψη που είχαν σημειωθεί τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αλλά εξακολουθούν να είναι 14% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, στα 6590 δολάρια ΗΠΑ ανά FEU.
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επίσης οι ναυλωτές αυτή τη στιγμή είναι τα νέα συμβόλαια και οι τιμές ναύλων που θα πρέπει να διαμορφωθούν στη χρήση της Διώρυγας του Σουέζ.
Εταιρείες ναυτιλιακών υπηρεσιών στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων δεν αποκλείουν μία σύμβαση με δύο τιμές που να αφορά είτε τις δρομολογήσεις των πλοίων μέσω Σουέζ είτε του διάπλου γύρω από τη Αφρική προκειμένου να επιτρέψει και στα δύο μέρη να σταθεροποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την περίοδο αιχμής του 2025, γνωρίζοντας ποια θα είναι τα αντίστοιχα κόστη και έσοδα σε κάθε σενάριο ενδεχόμενης κρίσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ