Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Εικόνες που κόβουν την ανάσα στο νησί Λα Πάλμα – Η λάβα καταλήγει στον ωκεανό (vid)

Η λάβα του ηφαιστείου, που εξερράγη στο νησί Λα Πάλμα των Καναρίων νήσων, έφτασε τελικά στον ωκεανό, ανησυχώντας τους ειδικούς, που κάνουν λόγο με δυνητικά επικίνδυνο φαινόμενο. «Η ροή της λάβας έφτασε στη θάλασσα στην Πλάγια Νουέβα», ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων (INVOLCAN) μέσω Twitter.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από κανάλι του ισπανικού αρχιπελάγους στα ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής, δείχνουν την πυρακτωμένη λάβα να μπαίνει στο νερό, καθώς υψώνεται μεγάλη ποσότητα ατμού.

Η ταχύτητα της λάβας μεταβαλλόταν τις τελευταίες ημέρες και είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί κάποια στιγμή, βρισκόταν ακόμη 800 μέτρα από τη θάλασσα και ήταν αδύνατο να προβλεφθεί το αν και το πότε θα κατευθυνόταν στον ωκεανό.

Ανησυχία για την έκλυση τοξικών αερίων

Το σμίξιμο της λάβας, λιωμένων βράχων και άλλων υλικών με θερμοκρασία 1.000 και πλέον βαθμών Κελσίου, με το νερό της θάλασσας, που έχει θερμοκρασία 20-25° Κελσίου, εγείρει ανησυχία λόγω του ότι θα σημάνει πιθανόν την έκλυση τοξικών αερίων και βλαβερών μικροσωματιδίων επικίνδυνων για τον άνθρωπο.

Για αυτόν τον λόγο οι αρχές του αρχιπελάγους επέβαλαν «ζώνη αποκλεισμού δύο ναυτικών μιλίων» γύρω από το σημείο όπου προβλεπόταν να φτάσει η λάβα στο νερό.

Ειδικότερα, στην αρχή της εβδομάδας δόθηκε εντολή στους κατοίκους αρκετών γειτονιών στο Ταθακόρτε, χωριό κοντά στην ακτή, να κλειστούν στα σπίτια τους για να προστατευθούν από τις πιθανές εκλύσεις τοξικών αερίων, αν και προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πόσο επικίνδυνη θεωρείται η κατάσταση.

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής το νησί 

Η είσοδος της λάβας στη θάλασσα καταγράφηκε μερικές ώρες αφού η ισπανική κυβέρνηση αποδέσμευσε 10,5 εκατ. δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, ιδίως να εξασφαλιστεί στέγη σε όσους είδαν τη λάβα να καταπίνει τα σπίτια τους.

Κηρύχθηκε κατάσταση φυσικής καταστροφής στο νησί 85.000 κατοίκων, όπου οι ροές της λάβας κατέστρεψαν συνολικά 656 κτίρια -δεν ήταν όλα κατοικίες- και κάλυψαν κάπου 2.680 στρέμματα γης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα γεωσκόπησης Copernicus.

Η λάβα κατέστρεψε επίσης πολλούς δρόμους. Ο Άνχελ Βίκτορ Ρότες, περιφερειάρχης στα Κανάρια, υπολόγισε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ και άφησε να εννοηθεί ότι λογαριάζει σε ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανοικοδόμηση.

Αφότου άρχισε η εκρηκτική δραστηριότητα, από το ηφαίστειο εκλύεται τεράστια στήλη καπνού, η οποία φτάνει σε εκατοντάδες μέτρα ύψος, καθώς επίσης και τέφρας, που ανάγκασαν περίπου 6.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η συγκέντρωση ηφαιστειακής τέφρας προκάλεσε επίσης προβλήματα στην κίνηση των αεροσκαφών. Επτά εσωτερικές πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή, κατόπιν το αεροδρόμιο έκλεισε. Αν και επισήμως έχει ανοίξει ξανά, οι πτήσεις έχουν προς το παρόν ανασταλεί. Ειδικοί αναμένουν ότι η φάση της εκρηκτικής δραστηριότητας μπορεί να διαρκέσει αρκετές ακόμη εβδομάδες, ως ακόμη και μήνες. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X