Την ημέρα ναυτικού γιορτάζει η Διεθνής Ναυτιλία την 25η Ιουνίου, με τους ναυτικούς φέτος να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις θάλασσες, σε μια δύσκολη γι αυτούς εποχή και με τον κλάδο τους να είναι ήδη καταρρακωμένος εξαιτίας του COVID19.
Η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Adina Văleanεπισήμανε την ανάγκη η ναυτιλιακή βιομηχανία να αυξήσει τον αριθμό των αλλαγών πληρώματος και τα κράτη να επιτρέψουν τον επαναπατρισμό των ναυτικών σε όλο τον κόσμο, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόσβαση σε βίζα για νέα πληρώματα.
Σε γραπτή δήλωση με αφορμή την 25η Ιουνίου, Ημέρα του Ναυτικού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “Η φετινή Ημέρα του Ναυτικού έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για αυτούς. Λιγότερες συγκοινωνιακές συνδέσεις και περιορισμένη κινητικότητα έχουν κρατήσει δεκάδες χιλιάδες ναυτικούς στα πλοία πολύ πέρα από τις κανονικές συμβάσεις τους, με σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία τους και πιθανούς κινδύνους για την ασφαλή λειτουργία των πλοίων. Η διευκόλυνση των αλλαγών του πληρώματος αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς. Οι ναυτικοί είναι ζωτικής σημασίας για την προμήθεια τροφίμων, καυσίμων και ιατρικού εξοπλισμού και τη διατήρηση της οικονομίας μας“, αναφέρει συγκεκριμένα η Επίτροπος.
“Αναγνωρίζοντας αυτό, δηλώσαμε τους ναυτικούς ως απαραίτητους εργαζόμενους κατά την έναρξη της πανδημίας και υποβάλουμε προτάσεις για την εξασφάλιση ασφαλών και έγκαιρων αλλαγών στα πληρώματα.Οι ναυτικοί εξαιρούνται από τους προσωρινούς περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ”, υπενθυμίζει η Επίτροπος.
“Μετά από αυτές τις συστάσεις,η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς στην Ευρώπη.Όμως, καθώς όλο και περισσότερες συμβάσεις λήγουν, καλώ τα κράτη μέλη να διευκολύνουν την πρόσβαση στις θεωρήσεις, ώστε οι ναυτικοί να μπορούν να αναλάβουν τις θέσεις τους, ανακουφίζοντας τους συναδέλφους τους που έχουν υπηρετούν ήδη εδώ και μήνες”, σημειώνει.
“Ωστόσο, δεδομένης της πραγματικά παγκόσμιας φύσης του τομέα, χρειαζόμαστε στενή διεθνή συνεργασία για να βρούμε λύση σε αυτήν την οικοδομική κρίση. Έχουμε ήδη απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και απευθυνόμαστε σε μεγάλες ναυτιλιακές χώρες για να διασφαλίσουμε ότι οι ναυτικοί μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια στα πλοία τους ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Χαιρετίζω τις προσπάθειες που έχουν ήδη αναληφθεί από τη Διεθνή Ναυτιλιακή Οργάνωση (ΔΝΟ) και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), καθώς και πρωτοβουλίες των ναυτιλιακών και αεροπορικών βιομηχανιών για την εξεύρεση λύσεων για τη μεταφορά πληρωμάτωνς και βασίζομαι στη συνεχή υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ να διευκολύνουν τις αλλαγές πληρώματος σε όλη την επικράτειά τους και στα σκάφη τους”, καταλήγει.