Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Εγκλωβισμένα εμπορεύματα στα Βρετανικά λιμάνια – Άδειασαν τα ράφια στις αγορές

Επιδεινώνονται τα προβλήματα στα Βρετανικά λιμάνια από την συμφόρηση αλλά και την έλλειψη χώρων εναπόθεσης καθώς φορτία παραμένουν παγιδευμένα λόγω της αδυναμίας διασποράς τους με φορτηγά οχήματα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η MAERSK εκτρέπει τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της από το λιμάνι του Felixstowe καθώς το λιμάνι αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον όγκο του φορτίου που διέρχεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αιχμής λόγω έλλειψης οδηγών HGV και συμφόρησης. Είναι η πρώτη εταιρία που ανακοινώνει παράκαμψη με εναλλακτική το Tilbury αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Βρετανική εφοδιαστική.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) της Βρετανίας το 17% των καταναλωτών δεν μπόρεσαν να βρουν αναγκαία τρόφιμα στο διάστημα μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου λόγω των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψει εργατικών χεριών κρίση που επιτείνεται από τους «καταναλωτές πανικού» που αγοράζουν και αποθηκεύουν τρόφιμα υπό τον φόβο κρίσης.

Φωτογραφίες , που έκαναν το γύρο του κόσμου έδειξαν άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ, χωρίς κρέας, φρούτα και κατεψυγμένα προϊόντα με καταναλωτές να σπρώχνουν καροτσάκια γεμάτα με χαρτί υγείας και φιάλες νερού ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Η τελευταία έχει τεθεί εν αμφιβόλω καθώς τα εποχικά προϊόντα που προορίζονται για τις γιορτές είναι παγιδευμένα μέσα στα λιμάνια χωρίς να διαφαίνεται άμεσα λύση. Το οξύμωρο στην υπόθεση είναι ότι ο δείκτης «εμπιστοσύνης» του τομέα εφοδιαστικής της Βρετανίας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας και τις δυσκολίες που προκύπτουν από το Brexit. Ο δείκτης έχει ανακάμψει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012 εν μέσω ανησυχίας για το Brexit και την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Peter Sand, επικεφαλής Ναυτιλιακό Αναλυτή στην BIMCO, το κινεζικό νέο έτος 2023 είναι η «τολμηρή άποψη» για την ανακούφιση της έντονης πίεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού. Άποψη που έρχεται να επιβεβαιώσει τα σενάρια που θέλουν και το προσεχές έτος , έτος πίεσης στην εφοδιαστική και προβλημάτων στα λιμάνια.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X