Το Reef Design Lab είναι μία επιστημονική εταιρεία με έδρα την Αυστραλία, που σχεδιάζει και αναπτύσσει υποδομές για θαλάσσια οικοσυστήματα, για μια σειρά ερευνητικών και εμπορικών εφαρμογών. Ανάμεσα σε άλλα, συνεργάζεται με κυβερνήσεις διαφόρων χωρών συμβάλλοντας στις προσπάθειες επιδιόρθωσης της οικολογική ποικιλότητας στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς τους είναι αφιερωμένο στην υποστήριξη και συνεργασία με θαλάσσιους ερευνητές σε πολλαπλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ακτών, της οικομηχανικής θαλάσσιων υποδομών και της καλλιέργειας κοραλλιών.
Πρόσφατα το Reef Design Lab προχώρησε στη δημιουργία νέου τύπου τεχνητών υφάλων, για να μετριάσει τη διάβρωση των ακτών και να προσφέρει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης για υποβρύχια είδη. Αυτές οι Μονάδες Μείωσης Διάβρωσης (EMU) κατασκευάστηκαν από σκυρόδεμα αναμεμειγμένο με ανακυκλωμένα τοπικά κελύφη στρειδιών. Μέχρι στιγμής, προχώρησαν στην εγκατάσταση EMU στον Κόλπο Port Phillip και στην Πόλη του Greater Geelong της Αυστραλίας.
Η εταιρεία χρησιμοποίησε ψηφιακή ανάλυση χύτευσης και παραδοσιακές τεχνικές χύτευσης για να παράγει επαναχρησιμοποιήσιμα καλούπια αντί για εκτύπωση 3D σκυροδέματος. Επιπλέον, σχεδίασαν αυτές τις μονάδες πλάτους 2 μέτρων σαν ρίζες λωτού για να εξοικονομήσουν υλικά και δημιούργησαν καταφύγια για ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη όπως μύδια και στρείδια.
Ζυγίζοντας περίπου 1800 κιλά, οι μονάδες είναι μηχανικά αγκυρωμένες στην άμμο και λειτουργούν ως κυματοθραύστες, μειώνοντας έτσι τη διάβρωση των ακτών. Κατά τους έξι μήνες που ακολούθησαν την εγκατάσταση, είδη όπως τα μαλάκια, τα σφουγγάρια και τα κοράλλια ψυχρών υδάτων άρχισαν να αποικίζουν τις μονάδες. Μία προεξοχή παρέχει καταφύγιο για σαλάχια και ψάρια-σκαντζόχοιρους.
Εν τω μεταξύ, οι σήραγγες και οι σπηλιές στο σχεδιασμό προστατεύουν τα ψάρια, τα χταπόδια και τα καρκινοειδή από αρπακτικά και προσφέρουν σκιά για τα σφουγγάρια. Επιπλέον, οι μικροί στύλοι που καλύπτουν τις μονάδες διατηρούν το νερό και προσφέρουν καταφύγιο σε παλιρροιακά είδη κατά την χαμηλή παλίρροια.