Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Είναι το υδρογόνο το καύσιμο του μέλλοντος στη ναυτιλία;

Με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίου από τον κλάδο της ναυτιλίας μέχρι το 2050, έχουν αρχίσει ήδη διεθνείς μελέτες για την εξέταση της πιθανότητας το υδρογόνο να αποτελέσει το καύσιμο του μέλλοντος στη ναυτιλία.

Η Nova Scotia Offshore Energy Research Association (OERA), ΜΚΟ με έδρα την επαρχία Νέα Σκωτία στον Καναδά, ανακοίνωσε την πρόθεση της να μελετήσει κατά ππόσο το υδρογόνο μπορεί αποτελέσει το ναυτιλιακό καύσιμο. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι η εν λόγω μελέτη, θα χρηματοδοτηθεί από τις Heritage Gas Limited, Liberty Utilities, το τοπικό Υπουργείο Ενέργειας και Εξορύξεων της Νέας Σκωτίας, καθώς και την Atlantic Canada Opportunities Agency.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της OERA, Alisdair McLean, δήλωσε ότι «αυτή η μελέτη αποτελεί ένα τρόπο για να εξετάσουμε τις επιλογές για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον κλάδο της ναυτιλίας μέχρι το 2050».

Ο κ. Mclean πρόσθεσε ότι η εν λόγω μελέτη θα εξετάσει την πιθανή συνεισφορά του υδρογόνου στην εκπλήρωση των στόχων βιωσιμότητας της Νέας Σκωτίας, συμπεριλαμβανομένων και των διαδικασιών παραγωγής υδρογόνου από πρώτες ύλες, μεταφοράς, αποθήκευσης και εν τέλει διανομής του τόσο εγχώρια, όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η Zen Clean Energy Solutions, η οποία θα συμμετάσχει ενεργά στη μελέτη, θα εξετάσει τις προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα, από τη διαδικασία παραγωγής, έως και την τελική του χρήση, προκειμένου να εντοπίσει τυχόν οικονομικούς-τεχνικούς περιορισμούς ή/και ευκαιρίες, καθώς η χρήση του υδρογόνου θα αυξάνεται στον ναυτιλιακό κλάδο.

Μια στρατηγική υδρογόνου προκρίνει και η ΕΕ για ουδέτερο κλίμα. Περισσότερα στο σύνδεσμο: https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/hydrogen_strategy.pdf?fbclid=IwAR2N4HBqNQRT_Ocb3tYH8LR7YoPU6_4Z5Uomrj0Rx6cClHOGCcuc0cU52hc

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X