Η κατάδυση στο βυθό, εμπεριέχει πάρα πολλούς κινδύνους και προκλήσεις, γι’αυτό και μέχρι σήμερα μόνο το 20% του βυθού της θάλασσας έχει εξερευνηθεί.
Έχουμε εξερευνήσει τη θάλασσα ίσως λιγότερο από ξένους πλανήτες, όπως τον Άρη ή τη Σελήνη, γιατί υπάρχει ακριβώς αυτή η μεγάλη πρόκληση της κατάδυσης σε τέτοια βάθη, λόγω και των μεγάλων πιέσεων.
Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του Omega, “Ενημέρωση Τώρα”, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, Zaχαρίας Σιόκουρος, ανέφερε ότι αυτό εκείνο που πιθανόν νασυνέβη απ’ότι φαίνεται και με το συγκεκριμένο μικρό βαθυσκάφος , είναι ότι έπαθε αυτό που λέγεται έκρηξη προς τα μέσα, όπως όταν κρατάμε ένα αυγό στο χέρι και του ασκήσουμε πίεση, με αποτέλεσμα να σκάσει από μέσα. Αυτό συμβαίνει και με τέτοιου είδους σκάφη ή υποβρύχια.
Η πίεση σε τέτοια βάθη, όπως σε αυτά που βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού προκαλεί μεγάλη πίεση.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, “κάθε δέκα μέτρα που βυθιζόμαστε στη θάλασσα, δεχόμαστε μία επιπλέον ατμοσφαιρική πίεση”, άρα σε εκείνο το βάθος το σκάφος δέχθηκε μία πίεση σχεδόν 500 ατμοσφαιρών, το οποίο σε μονάδες της φυσικής είναι 500 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό”.
Επεσήμανε μάλιστα ότι ακόμη και μεγάλα πυρηνικά υποβρύχια δεν καταδύονται σε τέτοια βάθη, αφού η κατασκευή τους δεν μπορεί να αντέξει μία τέτοια πίεση, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους σκάφη δεν καταδύονται πέραν των 2000 μέτρων.
Ο κύριος Σιόκουρος υπενθύμισε ότι πρώην υπάλληλοι της εταιρείας είχαν επισημάνει δημόσια τους κινδύνους, λέγοντας πως η διαχειρίστρια εταιρία του βαθυσκάφους, Ocean Gate ,έπαιρνε μεγαλύτερα ρίσκα από όσα έπρεπε.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η ωκεανογράφος του ΤΕΠΑΚ, Ολυμπία Νισηφόρου, εξήγησε ότι ένα σκάφος του οποίου ο χειρισμός γίνεται εξ’ αποστάσεως και δεν κινείται αυτόματα, προϋποθέτει σύνδεση με ένα μητρικό πλοίο στην επιφάνεια. Το Τitan είχε εγκατεστημένο ένα αναμεταδότη και ένα πομπό – συσκευή sonar, υπεύθυνα για την μετάδοση της επικοινωνίας με το μητρικό σκάφος.
Προφανώς το σήμα χάθηκε, είτε την ώρα της κατάδυσης ή της ενδόρυξης. Αν χαθείς η ισχύς μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα ασφαλείας υπάρχει ένα πρωτόκολλο όπου ο καπετάνιος θα οδηγήσει το σκάφος στην επιφάνεια, κατά την κυρία Νισηφόρου.
Αυτό όμως δεν έγινε, ούτε όμως το σκάφος βρέθηκε στην επιφάνεια, λόγω όπως φαίνεται της ενδόρυξης συνέπεια της πίεσης που ασκήθηκε στο βαθυσκάφος.