Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαχρονικά μυστήρια του ωκεανού που συνεχίζουν να συναρπάζουν

Ο ωκεανός είναι ένας μαγευτικός – μυστήριος κόσμος που κρύβει θαύματα και ανεξήγητα φαινόμενα, που μέχρι σήμερα διαφεύγουν της ανθρώπινης κατανόησης.

Δισεκατομμύρια δαπανούνται κάθε χρόνο για την εξερεύνηση του διαστήματος και της πιθανότητας ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Υπάρχουν όμως άλλα τόσα φαινόμενα στα βάθη του ωκεανού που παραμένουν ανεξερεύνητα και ακατανόητα.

Παράξενες μορφές ζωής αναδύονται από τα βάθη του και κάποιες φορές ξεβράστηκαν σε ακτές. Χρειάζεται εξαιρετικά εξειδικευμένος εξοπλισμός για να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται στα βαθύτερα μέρη του ωκεανού – πολλά από τα οποία είναι ακόμα άγνωστα και αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. 

Συγκεντρώσαμε ορισμένα γεγονότα που μας εξέπληξαν και κάποια από αυτά παραμένουν μέχρι σήμερα ακατανόητα.

Το γιγάντιο καλαμάρι

Το άπιαστο γιγάντιο καλαμάρι και η ύπαρξη του αποτελεί μυστήριο εδώ και δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια των αιώνων πολλά έργα τέχνης απεικονίζουν ένα γιγάντιο θαλάσσιο τέρας, γνωστό ως Kraken, το οποίο επιτίθεται σε ολόκληρα πλοία και απειλεί τις ζωές του πληρώματος, αλλά ποτέ δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απόδειξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για την πραγματική του ύπαρξη.

Μεταξύ 2004 και 2012, πιστεύεται ότι ένα γιγάντιο καλαμάρι απαθανατίστηκε στην κάμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό το καλαμάρι φάνηκε να επιτίθεται σε μία βάρκα με επιβάτες που το κατέγραψαν σε φιλμ, ωστόσο το υλικό, δεν βγήκε ποτέ στη δημοσιότητα. Μέχρι σήμερα πολύ λίγα έχουν γίνει  γνωστά γι’ αυτό το σπάνιο είδος καλαμαριού, αν και έχουν γίνει προσπάθειες αναζήτησης του. 

Η Γεωλογία της φύσης 

Φαινόμενα όπως οι υποβρύχιοι “καταρράκτες” και η σύνθεση του αλατιού επηρεάζουν τη γεωλογία ενός υδάτινου όγκου, και ένα μεγάλο μέρος τους είναι ακόμα άγνωστο. 

Οι διαφορές στις θερμοκρασίες του νερού δημιουργούν φαινόμενα που φαίνεται να κάνουν ορισμένα τμήματα του να κινούνται γύρω από αυτούς τους όγκους,  άλλα με περίεργους τρόπους (δηλαδή το φαινόμενο του καταρράκτη), ενώ γεωλογικά χαρακτηριστικά όπως τα υποβρύχια ηφαίστεια υπάρχουν και μπορούν πραγματικά να εκραγούν. Όλα αυτά τα φαινόμενα και ο τρόπος που λειτουργούν αποτελούν μέχρι σήμερα σημεία έρευνας.

Το Φαινόμενο του Γαλαξία

Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν δει φωτογραφίες ή βίντεο αυτού του φαινομένου, παραμένει μέχρι σήμερα ένα ευρέως ανεξήγητο φαινόμενο. Η παράξενη λάμψη, εκπέμπεται από αυτά που πιστεύεται ότι είναι βιοφωταύγεια βακτήρια.

Οι επιστήμονες μπορούν μόνο να υποθέσουν ότι η λάμψη προέρχεται από αυτό το συγκεκριμένο βακτήριο, αλλά το μυστήριο βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι αρκετά φωτεινό για να φαίνεται από το διάστημα. 

Μωβ σφαίρες

Αυτές οι σφαίρες, αν και αιχμαλωτίζουν το μάτι με την εικόνα τους, συγκαταλέγονται μέσα στα ανεξήγητα φαινόμενα. Η διαδικασία για την απόκτηση μιας εκ των σφαιρών δεν ήταν απλή, καθώς  οι επιστήμονες έπρεπε στην πραγματικότητα να μονομαχήσουν με ένα καβούρι για να ανακτήσουν το δείγμα.

Αρχικά εικαζόταν ότι η μωβ σφαίρα ήταν κάποιο είδος μέδουσας ή ακόμα και ένα μικροσκοπικό χταπόδι ή ένας σάκος αυγού, αλλά τίποτα από αυτά δεν επιβεβαιώθηκε. Τώρα, η θεωρία είναι ότι πρόκειται για ένα νέο είδος σαλιγκαριών – επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε ιδέα για το πόσες μορφές ζωής δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη στους ωκεανούς μας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X