Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγωνισμός για μαθητές Δημοτικής – “Δώσε όνομα σε ένα ύφαλο”

Το  Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), o Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, η  Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ Λ/κας) και η Εταιρεία Geoimaging ανακοινώνουν τη διεξαγωγή του πρωτότυπου διαγωνισμού «Δώστε όνομα σε ένα ύφαλο».

Ο υπό αναφορά φυσικός ύφαλος βρίσκεται σε βάθος 7-10 μέτρων στον κόλπο της Λάρνακας και συγκεκριμένα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Βορόκληνης, σε πολύ κοντινή απόσταση από το πλοίο LEF1 που είχε ποντιστεί αρχές του περασμένου έτους. Ο ύφαλος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όσον αφορά την ύπαρξη θαλάσσιας ζωής εφόσον σ’ αυτόν βρίσκονται προσκολλημένα πολλά είδη σπόγγων ενώ περιτριγυρίζεται από πυκνά λιβάδια Ποσειδώνιας. Στην περιοχή κάποιος εύκολα συναντά ψάρια όπως κουρκούνες, ρώσσους, ορφούς, σφυρίδες, σκάρους και σωρκούς. Τονίζεται ότι το ψάρεμα στην περιοχή απαγορεύεται βάσει σχετικού διατάγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θαλάσσια αυτή «όαση» θα χαρτογραφηθεί σύντομα με πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ Λάρνακας από την επιστημονική ομάδα του CMMI και θ’ αποτελέσει μέρος των υπό διαμόρφωση Καταδυτικών Διαδρομών Λάρνακας.

Σκοπός του εν λόγω διαγωνισμού είναι να δοθεί όνομα στο σημαντικό αυτό ύφαλο δίδοντας παράλληλα την ευκαιρία στα παιδιά της επαρχίας Λάρνακας να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία ονοματοδοσίας του.  Ο  ύφαλος, λόγω του χαμηλού του βάθους θα μπορέσει ν’ αποτελέσει ένα νέο σημείο για snorkelling.

O διαγωνισμός, ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας από την Γ’ μέχρι τη Στ’ τάξη, τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και θα διαρκέσει από τις 21 Απριλίου έως και τις 25 Μαΐου 2021.

Πληροφοριακό υλικό έχει αναρτηθεί στη ιστοσελίδα του Διαγωνισμού www.cmmi.blue έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες να αποκομίσουν μια καλύτερη εικόνα του σημείου και ταυτόχρονα να εμπνευστούν με τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Η αξιολόγηση των συμμετοχών και η επιλογή του ονόματος του υφάλου θα γίνει από Κριτική Επιτροπή η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των διοργανωτών και ειδικούς που ασχολούνται με θέματα της θάλασσας.

Οι μαθητές/τριες  των τμημάτων  που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις  θα λάβουν ατομικά βραβεία. Τιμητικά έπαθλα θα απονεμηθούν και στα σχολεία στα οποία ανήκουν τα τμήματα που θα διακριθούν.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των δράσεων για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» (European Maritime Day in Cyprus), ένα Ευρωπαϊκό θεσμό που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, στην πόλη της Λάρνακας από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου 2021.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X