Aντιδράσεις προκαλούν σε Σουηδία και Φιλανδία, οι δηλώσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, από αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών σε Ηνωμένες Πολιτείες και Φινλανδία ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η κοπή 5 θαλάσσιων καλωδίων στον Κόλπο της Φιλανδίας, ήταν μία κίνηση της Ρωσίας.
Το περιστατικό που έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων και καταγράφεται αρχικά ως «ατύχημα» που προκλήθηκε από την άγκυρα ενός τάνκερ.
Είναι η τρίτη φορά σε έναν χρόνο που ένα πλοίο συνδεδεμένο με τη Ρωσία κατηγορείται ότι έκοψε πολλά θαλάσσια καλώδια, τραβώντας μια άγκυρα με αποδοτική κίνηση σε ασυνήθιστα μεγάλες αποστάσεις.
Αυτή τη φορά, το ΝΑΤΟ έχει συγκροτήσει μια μεγάλη ναυτική ομάδα έργου για να παρακολουθήσει την περιοχή και να διασφαλίσει την ασφάλεια της θαλάσσιας υποδομής της Βαλτικής.
“Αν όλα αυτά είναι πραγματικά απλά ατυχήματα, γιατί παρακολουθούνται στρατιωτικά;” ρώτησε ο Φινλανδός ευρωβουλευτής Μίκα Άαλτολα.
Η εξήγηση περί ατυχήματος που προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πιθανότατα σχεδιασμένη για να μειώσει την ένταση με τη Ρωσία, πιστεύουν κάποιοι, θεωρώντας ότι η απερχόμενη εθνική ασφάλεια της κυβέρνησης Μπάιντεν πιθανόν να ήθελε απλώς να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της προεδρικής μετάβασης.
Άλλοι προτείνουν ότι η ανακοίνωση του “ατυχήματος” ήταν απλώς πρόωρη και ότι η έρευνα είναι ακόμη πολύ μακριά από την ολοκλήρωση.
Πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι η φινλανδική έρευνα δεν έχει βρει ακόμη αποδείξεις για μια ρωσική “υβριδική” δολιοφθορά, μετά από τέσσερις εβδομάδες ερευνών.
Δεδομένων των τεχνικών πιθανοτήτων να κατέβει μια άγκυρα στον
βυθό και να ασφαλιστεί, χωρίς να το ανιχνεύσει το πλήρωμα – τρεις φορές σε έναν χρόνο – ορισμένοι ειδικοί είναι έτοιμοι να αποκλείσουν τις ακούσιες αιτίες.
Η φινλανδική αστυνομία συνεχίζει να διεξάγει ποινική έρευνα για δολιοφθορά σε βάρος του πλοίου Eagle S και έχει εκδώσει απαγορεύσεις ταξιδιού σε εννέα μέλη του πληρώματος που υποπτεύονται ότι προκάλεσαν τη ζημιά.