Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Δεκάδες ρωσικά πλοία παγιδευμένα στους πάγους της Αρκτικής

Μια λανθασμένη πρόβλεψη από τη ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία προκάλεσε την παγίδευση δεκάδων φορτηγών πλοίων στους πάγους της Αρκτικής. Τα πλοία, κάποια από τα οποία έχουν κλείσει μια εβδομάδα αποκλεισμένα, περιμένουν τώρα τα παγοθραυστικά για να τα απελευθερώσουν, γράφει ο Telegraph. 

Κάποια από αυτά μεταφέρουν προμήθειες από το Μουρμάνσκ, στα βορειοδυτικά της Ρωσίας, στην Τσουκότκα στα βορειοανατολικά, και ο εγκλωβισμός τους προκαλεί επιπλέον προβλήματα στον εφοδιασμό των σιβηρικών πόλεων. Η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει περιορίσει δραματικά όσο και ανησυχητικά την παγοκάλυψη γύρω από τον Βόρειο Πόλο, έχει ανοίξει το Αρκτικό Πέρασμα, το οποίο υπό προϋποθέσεις μειώνει το ταξίδι από την Ασία στην Ευρώπη ή την Αμερική. Η Ρωσία, που έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση όλης της περιοχής, έχει επενδύσει στις λιμενικές εγκαταστάσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Παρά ταύτα, κλιματική αλλαγή σημαίνει και απρόβλεπτος καιρός. Φέτος τμήματα του Αρκτικού Περάσματος πάγωσαν ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα από το αναμενόμενο, αιφνιδιάζοντας τους πλοιάρχους. Ο επικεφαλής της κρατικής ρωσικής εταιρείας ενέργειας Rosatom, η οποία διαχειρίζεται και τα πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά της Αρκτικής, έριξε την ευθύνη στη μετεωρολογική υπηρεσία. Κατά κανόνα οι εταιρείες ενοικιάζουν ένα παγοθραυστικό για να συνοδεύει το εμπορικό πλοίο, αλλά φέτος εμπιστεύτηκαν το δελτίο καιρού, όπως φαίνεται περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X