Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεκάδες νεκρές φώκαινες ξεβράστηκαν σε ολλανδικές ακτές – Μυστήριο τα αίτια του θανάτου τους

Ολλανδοί επιστήμονες ερευνούν τους μυστηριώδεις θανάτους δεκάδων φώκαινων, που ξεβράστηκαν στις βόρειες παραλίες της χώρας από την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου 100 νεκρές φώκαινες έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στα νησιά Wadden, το γραφικό αρχιπέλαγος στη Βόρεια Θάλασσα λίγο έξω από την ολλανδική ακτογραμμή, δήλωσαν ακτιβιστές για την καλή διαβίωση των ζώων.

«Από την περασμένη Πέμπτη εντοπίσαμε έναν τεράστιο αριθμό νεκρών φώκαινων», δήλωσε η Annemarie van den Berg, διευθύντρια του SOS Dolphin, του ιδρύματος που έχει αναλάβει να σώσει τα θηλαστικά στην Ολλανδία.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο για τα θηλαστικά αυτά να ξεβράζονται στις ολλανδικές ακτές, «οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι από τον κανονικό, ενεργοποιώντας τους κώδωνα του κινδύνου», δήλωσε η Van den Berg.

Τα ζώα ήταν όλα στην ίδια κατάσταση αποσύνθεσης, γεγονός «που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά τα ζώα πρέπει να έχουν πεθάνει στην ίδια περιοχή».

Περίπου 12 νεκρά ζώα έχουν σταλεί στο κτηνιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, όπου τουλάχιστον ένα εξετάστηκε την Τετάρτη.

«Ο πραγματικός λόγος για τον μαζικό θάνατό τους παραμένει ένα μυστήριο», δήλωσε η Lonneke IJsseldijk, θαλάσσια βιολόγος που έκανε την αρχική αυτοψία.

Ωστόσο, τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι τα θηλαστικά θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει από κάποια ναυτική άσκηση που ξεκίνησε στη θάλασσα γύρω από τα νησιά Wadden νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα.

«Είναι πιθανό ότι κάτι συνέβη εκεί που ήταν αυτά τα ζώα, το οποίο οδήγησε στον θάνατό τους», δήλωσε η IJsseldijk σε «Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε ασθένεια», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε δε, ότι μέσα στην εβδομάδα ελπίζει να έχουν περισσότερες απαντήσεις.

Οι ερευνητές θα ελέγξουν επίσης αν ο θάνατός τους οφείλεται σε κάποιον θανατηφόρο ιό, που ευθύνεται για μαζικούς θανάτους δελφινιών.

Κάθε χρόνο, περίπου 200 με 900 νεκρές φώκαινες – ένα από τα πιο άφθονα κητοειδή στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού – εντοπίζονται στις ολλανδικές παραλίες, δήλωσε η Van den Berg.

«Νομίζουμε όμως ότι συμβαίνει κάτι περίεργο στη θάλασσα του Wadden. Το γιατί συνέβη αυτό, εξακολουθεί να είναι μεγάλο ερώτημα», είπε.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X