Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Δέκα δις δολάρια για πλωτά αιολικά στην Ιρλανδία: Για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Μια τεράστια επένδυση 10 δισ. δολαρίων προωθεί η σιγκαπουριανή εταιρεία Enterprize Energy για να κατασκευάσει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο πέραν των παραλίων της Ιρλανδίας, ώστε να παράγει ενέργεια για τις ανάγκες σταθμών πράσινου υδρογόνου.

Το εν λόγω καύσιμο, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θεωρείται σήμερα με τα δεδομένα των στόχων δραστικής μείωσης στις εκπομπές αερίων ρύπων στο άμεσο μέλλον, μια καθαρή εναλλακτική στο φυσικό αέριο. Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κλάδους της χαλυβουργίας και της παραγωγής χημικών, ενώ ενεργειακοί κολοσσοί, όπως είναι αυτοί της Equinor και της ΒΡ, στρέφονται σε αυτήν την τεχνολογία. Αναφορικά τώρα με την Ευρώπη συνολικά, αυτή έχει δεσμευθεί πως θα είναι σε θέση να παράγει 6 γιγαβάτ από εγκαταστάσεις πράσινου υδρογόνου έως το 2024, ενώ ο στόχος του 2030 είναι τα 40 γιγαβάτ.

Στην περίπτωση της Enterprize Energy, το αιολικό πάρκο, το οποίο θα κατασκευάσει πέραν των ακτών της Ιρλανδίας, θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου και για κατανάλωση στη χώρα. Ειδάλλως, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μετατροπή του σε αμμωνία, που μπορεί να εξαχθεί, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιαν Χάτον, σε συνέντευξή του. «Θεωρούμε πως η Ευρώπη θα καταναλώνει πράσινο υδρογόνο και το γενικότερο μοντέλο μας έχει να κάνει με την ανάπτυξη παραγωγικών σταθμών σε τοποθεσίες τέτοιες όπως όσες διαθέτουν φυσικούς πόρους και το κόστος είναι το χαμηλότερο δυνατόν εκεί.

Στη συνέχεια θα το διοχετεύουμε στην αγορά, συνεπώς και η Ιρλανδία αποτελεί για τη στρατηγική μας ένα βασικό κόμβο». Ενα ακόμη στοιχείο που πρέπει να τονισθεί είναι ότι η Enterprize δεν θα διεκδικήσει επιδοτήσεις για το έργο. Στόχος της, όπως τόνισε ο Ιαν Χάτον, είναι να εξεύρει πόρους διαμέσου χρηματοδότησης από τη γαλλική τράπεζα Societe Generale, καθώς και από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Τις εργασίες θα αναλάβουν οι επιχειρήσεις E1-H2 και Zenith Energy και η παραγωγή τοποθετείται το 2026.

Τεχνολογία

Στο ιρλανδικό αιολικό πάρκο θα χρησιμοποιηθούν αρθρωτές ανεμογεννήτριες, καθώς και τεχνολογία βαθέων υδάτων όμοια με εκείνη την οποία ακολουθούν στις εργασίες ανίχνευσης οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και πλατφόρμες παραγωγής. Η σιγκαπουριανή Enterprize έχει υπογράψει συμφωνίες με την εταιρεία ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου Sapura Energy Berhad, αλλά και την προμηθεύτρια ανεμογεννητριών Offshore Design Engineering. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι η Enterprize έχει αναλάβει και τη διεκπεραίωση της ανάπτυξης ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο Βιετνάμ, ενώ αναζητεί τυχόν ευκαιρίες και στη Βραζιλία. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Ιαν Χάτον: «Το τελευταίο δωδεκάμηνο αναζητούσαμε τοποθεσίες όπου θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε σχέδια παραγωγής φθηνού υδρογόνου στην Ευρώπη και ενδεχομένως και στην Ιαπωνία». Τέλος, η βρετανική κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές συνθήκες των ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιφέρεια, ενέκρινε χθες κονδύλια 9,4 εκατ. στερλινών για την κατασκευή ηλεκτρολύτη πράσινου υδρογόνου από το επίγειο αιολικό πάρκο Γουάιτλι στη Σκωτία.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X