Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Γυάρος: Παρατείνεται για ένα χρόνο το καθεστώς ειδικής προστασίας του νησιού με τον σπάνιο οικολογικό θησαυρό

Παράταση για έναν ακόμα χρόνο στο καθεστώς ειδικής προστασίας της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής στο νησί της Γυάρου στην Ελλάδα, με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΓιώργου Αμυρά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παράταση κρίθηκε αναγκαία έως την ανακήρυξη του νησιού σε Εθνικό Πάρκο με βάση την υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και την έκδοση του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, το 2011, η Γυάρος εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura και το 2019 νομοθετήθηκε η προστασία της. Στη θαλάσσια περιοχή της νήσου διαβιούν απειλούμενες με εξαφάνιση μεσογειακές φώκιες, θαλασσοπούλια, ενώ υπάρχουν καταπράσινα λιβάδια Ποσειδωνίας και σημαντικοί κοραλλιογενείς σχηματισμοί.

Με την παράταση του καθεστώτος ειδικής προστασίας στην περιοχή συνεχίζουν να ισχύουν οι παρακάτω περιορισμοί:

– επαγγελματική αλιεία μόνο από 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου

– αλίευση μόνο με δίχτυα απλάδια και με «άνοιγμα ματιού» από 22 χιλιοστά και πάνω

– αγκυροβόλια για τη φύλαξη της Ποσειδωνίας

– δίνεται έμφαση στη μη αλλοίωση της ακτής και του πυθμένα της θαλάσσιας ζώνης

– απαγορεύεται η καταστροφή ή επιβάρυνση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοτόπων

Σύντομα θα υπογραφεί και η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και της WWF για την επαρκή φύλαξη της θαλάσσιας περιοχής.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X