Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός διαθέτει συγκεκριμένη μεθοδολογία για την ονοματολογία των τροπικών κυκλώνων οι οποίοι είναι μεγάλης κλίμακας περιστρεφόμενα συστήματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα συστήματα αυτά ονομάζονται Κυκλώνες για την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, Hurricanes για την ήπειρο της Αμερικής (δεν υπάρχει Ελληνική ονομασία) και Τυφώνες για την Ασιατική μεριά του Ειρηνικού Ωκεανού.
Συγκεκριμένα, υπάρχει μία κυλιόμενη ετήσια λίστα που ξεκινά από διαφορετικό γράμμα του αλφαβήτου κάθε φορά και επαναλαμβάνεται κάθε 6 χρόνια. Χρησιμοποιούνται όλα τα γράμματα του Αγγλικού αλφαβήτου εκτός από τα Q, U, X, Y και Ζ για τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν 6 διαφορετικά ονόματα για να καλύψουν όλες τις λίστες. Κατ’ επέκταση, το σύστημα ονοματολογίας περιέχει 21 ονόματα. Εάν κάποιος κυκλώνας προξενήσει πολλές καταστροφές ή θανάτους, το όνομα αποσύρεται και στην θέση του μπαίνει κάποιο άλλο. Για να είναι η λίστα και πολιτικά ορθή, τα ονόματα εναλλάσσονται από αντρικά σε γυναικεία και επίσης χρησιμοποιούνται ονόματα με καταγωγή πέραν της Αγγλοσαξωνικής γλώσσας ώστε στην ονοματολογία να αντιπροσωπεύονται όλες οι διαφορετικές κουλτούρες.
Η φετινή εποχή των κυκλώνων υπήρξε ιδιαίτερα έντονη με δημιουργία πολλών ταυτόχρονων συστημάτων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση των ονομάτων για τα συστήματα και σήμερα έχει απομείνει μόνο το τελευταίο, ο Wilfred:
Wilfred |
Με δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που (θεωρητικά) λήγει η φετινή περίοδος των Τυφώνων θα χρειαστούν και άλλα ονόματα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προσανατολίζεται στη χρήση του Ελληνικού Αλφαβήτου (Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon, Zeta, Eta, Theta, .., Omega).
Αυτό έχει συμβεί άλλη μία φορά στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2005 το οποίο ήταν ιδιαίτερα έντονο αναφορικά με τα φαινόμενα αυτά και χρησιμοποιήθηκαν τα πρώτα 6 γράμματα. Σημειώνεται ότι το 2005 είχαμε τους τυφώνες Katrina, Rita και Wilma τα ονόματά τους αποσύρθηκαν.
Στην εικόνα που ακολουθεί δίνεται χάρτης με τους ενεργούς τροπικούς κυκλώνες για σήμερα μέχρι αύριο (16 – 17 /9/2020) από το National Hurricane Center in Miami (Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ΝΟΑΑ). Φαίνονται οι 3 νέες διαταραχές υποψήφιες προς ονομασία και η πιθανότητα εξέλιξής τους σε κυκλώνα (1 – 20%, 2 – 50%, 3 – 20%).