Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιγαντιαία χελώνα που είχε «εξαφανιστεί» πριν από έναν αιώνα εμφανίστηκε στα Γκαλαπάγκος

Γενετικά τεστ επιβεβαίωσαν ότι μια γιγαντιαία χελώνα που βρέθηκε στα νησιά Γκαλαπάγκος προέρχεται από είδος, που οι επιστήμονες πίστευαν ότι έχει εξαφανιστεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα. 

Η θηλυκή χελώνα ανακαλύφθηκε το 2019 στη διάρκεια μιας αποστολής στη Νήσο Φερναντίνα. 

Για να αποδείξουν την σύνδεση, οι επιστήμονς πήραν δείγματα από την θηλυκή χελώνα για να τα συγκρίνουν με τα απομεινάρια μιας αρσενικής του είδους «chelonoidis phantasticus». 

Η τελευταία φορά που εντοπίστηκε το συγκεκριμένο είδος ήταν το 1906, όταν επιστήμονες από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια πήγαν στα νησιά Γκαλαπάγκος για ενδελεχή έρευνα στη χλωρίδα και την πανίδα τους. 

Πήραν μαζί τους την αρσενικήξ χελώνα στο τμήμα ερπετολογίας της ακαδημίας και ήταν δείγμα από τότε που επέτρεψαν στους γενετιστές του Πανεπιστημίου Γέηλ να καταλήξουν 115 χρόνια μετά, στο συμπέρασμα πως η θηλυκή χελώνα που βρέθηκε το 2019 ανήκει όντως στο είδος «chelonoidis phantasticus», γνωστό επίσης ως «γιγαντιαία χελώνα της Φερναντίνα». 

Η Δημοκρατία του Ισημερινού, όπου ανήκουν τα νησιά Γκαλαπάγκος, γιόρτασε τα καλά νέα. «Πιστευόταν ότι είχε εξαφανιστεί πριν από περισσότερα από 100 χρόνια!», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γκουστάβο Μανρίκε. «Ελπίζουμε να είναι ζωντανή», πρόσθεσε. 

Η θηλυκή γιγαντιαία χελώνα της Φερναντίνα, που εκτιμάται ότι έχει ηλικία άνω των 100 ετών, βρίσκεται προς το παρόν σε ένα κέντρο αναπαραγωγής στο νησί Σάντα Κρουζ. 

Επιστήμονες έχουν βρει ίχνη και περιττώματα στη Νήσο Φερναντίνα, που θεωρούν ότι υποδεικνύουν πως έχουν απομείνει περισσότερα ζώα του είδους στη φύση. 

Ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου, Ντάνι Ρουέντα, είπε ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική αποστολή στη Νήσο Φερναντίνα προκειμένου να γίνει προσπάθεια εντοπισμού κι άλλων μελών του είδους. 

Πηγή: BBC

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X