Τα πτώματα τουλάχιστον 125 δελφινιών του Αμαζονίου ξεβράστηκαν παραλιακά αφού οι θερμοκρασίες στη λίμνη Τεφέ, στη Βραζιλία, έφτασαν στους 39,1 βαθμούς Κελσίου! Τα ροζ σώματά τους άρχισαν να βγαίνουν στην ακτή τον περασμένο μήνα, προκαλώντας την έκπληξη ντόπιων και επιστημόνων στην απομακρυσμένη πόλη του Αμαζονίου Τεφέ, στη Βραζιλία, οι οποίοι δεν είχαν δει ποτέ κάτι παρόμοιο.
Μια καταστροφική ξηρασία είχε “στεγνώσει” μέρη των παραπόταμων που εκβάλλουν στον ποταμό Αμαζόνιο, προκαλώντας την αδυναμία διάβασης σε ορισμένα ύδατα και μετατρέποντας άλλες ρηχές περιοχές σε ένα ζεστό λουτρό.
Ωστόσο, το δελφίνι του Αμαζονίου, ένα είδος που αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης, γνωστό και ως ροζ δελφίνι, πάντα ξεχώριζε ως ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη του ποταμού. Τώρα τουλάχιστον 125 από αυτά είναι νεκρά.
“Βλέπεις το νερό να καλύπτεται από πτώματα”, δήλωσε η Μίριαμ Μαρμόντελ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μαμιραού για την Αειφόρο Ανάπτυξη, το οποίο ηγείται της έρευνας για τον θάνατο των δελφινιών στη λίμνη Τεφέ, περίπου 330 μίλια δυτικά της Μανάους, της πρωτεύουσας της πολιτείας του Αμαζόνας.
Την Πέμπτη, η θερμοκρασία της λίμνης έφτασε τους 39 βαθμούς Κελσίου, περίπου εννέα βαθμούς υψηλότερα από το κανονικό, σύμφωνα με το ίδρυμα, το οποίο ανέφερε ότι είχε ανακαλύψει τα πρώτα πτώματα στις 23 Σεπτεμβρίου.
Ενώ οι επιστήμονες ερευνούν και άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ασθενειών ή μολυσμένων υδάτων, το μόνο γνωστό στοιχείο είναι η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία του νερού, την οποία η δρ. Μαρμόντελ περιέγραψε ως “σούπα”. Μέχρι την Τρίτη, το νερό είχε κρυώσει στους 36,5 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι επιστήμονες παραμένουν ανήσυχοι για τα δελφίνια, τα οποία είναι αποπροσανατολισμένα και κινούνται σε κύκλους, αδυνατώντας να καταδυθούν όπως συνήθως κάνουν – χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά ευέλικτο λαιμό τους για να πλοηγηθούν σε θολά νερά.
Η δρ. Μαρμόντελ είπε ότι μέλη της ομάδας της παρακολουθούν στενά τα δελφίνια και μεταφέρουν αυτά που βρίσκονται σε ανάγκη, σε τεχνητή πισίνα για παρακολούθηση, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να μετακινήσουν τα ζώα στον πιο δροσερό ποταμό Αμαζόνιο πριν εξαιρέσουν το ενδεχόμενο λοίμωξης ή νόσου.
Εν τω μεταξύ, μια ομάδα περίπου 20 ατόμων εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ, ανακτώντας τα πτώματα των δελφινιών από τη λίμνη. Λόγω του γεγονότος ότι η περιοχή συνδέεται κυρίως με υδάτινες οδούς, οι ομάδες πρέπει να σέρνουν τα σώματα των δελφινιών σε βάρκες για να τα μετακινήσουν σε σκηνές που έχουν στηθεί κοντά στο λιμάνι της Τεφέ, ώστε οι επιστήμονες να πάρουν δείγματα για ανάλυση. Αυτό θα πάρει χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση από τις μεγάλες πόλεις και τα εργαστήρια.
Τις τελευταίες ημέρες, η περιοχή που μαστίζεται από την ξηρασία έχει επίσης ταλαιπωρηθεί από εξαιρετικά υγρές καιρικές συνθήκες και κακή ποιότητα αέρα – τα οποία, σε συνδυασμό με τη μυρωδιά των νεκρών σωμάτων, δημιούργησαν ένα ανυπόφορο σκηνικό.