Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «Ουκρανοί σαμποτέρ» ανατίναξαν τμήμα του αγωγού αμμωνίας Togliatti-Odesa που μεταφέρει λιπάσματα από τη Ρωσία στην Ουκρανία στην περιοχή του Χάρκοβο τη Δευτέρα.
Με βάση τα όσα αναφέρει το υπουργείο, θα χρειαστούν έως και τρεις μήνες για την επισκευή του αγωγού.
Η δήλωση ακολουθεί αναφορές από την Ουκρανία ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επανειλημμένα πυροβολήσει κατά του αγωγού.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί τον αγωγό για να αντλεί έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας ετησίως για παγκόσμια εξαγωγή στο λιμάνι Pivdennyi της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα από το Togliatti στον ποταμό Βόλγα της δυτικής Ρωσίας.
Με βάση το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, πρόκειται για τον μεγαλύτερος αγωγός αμμωνίας στον κόσμο σε μήκος περίπου 2.470 χιλιομέτρων (1.534 μίλια).
Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, διασφαλίζοντας την μετακίνηση τους για διάστημα 120 ημερών τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Έκτοτε έχει παραταθεί τρεις φορές, με πιο πρόσφατη στις 17 Ιουλίου.
Περισσότεροι από 31 εκατομμύρια τόνοι, κυρίως καλαμποκιού και σιταριού, έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επιτρέπει επίσης την ασφαλή εξαγωγή αμμωνίας – συστατικού του νιτρικού λιπάσματος – αλλά καμία ποσότητα δεν έχει αποσταλεί.
Η επέκταση της συμφωνίας για εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων εν καιρώ πολέμου από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, είναι πιθανό να καταστεί πιο δύσκολη, εάν ο αγωγός καταστραφεί, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να διευκολυνθούν οι εξαγωγές αμμωνίας της.
Η Μόσχα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν «έτοιμη χωρίς καθυστέρηση, σε λίγες μέρες» να επανεκκινήσει τον αγωγό αμμωνίας. Τώρα λέει ότι θα χρειαστούν έως και τρεις μήνες για την επισκευή του.
Μέχρι να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει ο αγωγός αμμωνίας, η Μόσχα είπε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των πλοίων που επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο λιμάνι Pivdennyi , στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.
Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι κανένα πλοίο δεν έχει επισκεφθεί το λιμάνι Pivdennyi, για περισσότερες από τρεις εβδομάδες.
Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα, ένα κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη που αποτελείται από αξιωματούχους από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ, συμφωνεί να νηολογηθούν τα πλοία και διενεργεί επιθεωρήσεις εισερχομένων και εξερχόμενων στα τουρκικά ύδατα.
Η Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα καλύπτει την “ασφαλή πλοήγηση για την εξαγωγή σιτηρών και συναφών τροφίμων και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας” από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Οδησσού, του Chornomorsk και του Pivdennyi.
Η Ουκρανία από την πλευρά της, αναφέρει ότι το λεκτικό της συμφωνίας δεν καλύπτει τη διαμετακόμιση ρωσικής αμμωνίας μέσω της Ουκρανίας. Πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης είπε στο Reuters ότι το Κίεβο θα εξετάσει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης του αγωγού, με αντάλλαγμα την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας για να συμπεριλάβει περισσότερα λιμάνια και εμπορεύματα.
Η Ρωσία είχε πει ότι η διαμετακόμιση αμμωνίας «αν και δεν αναφέρεται κυριολεκτικά, υπονοείται από τη λογική της συμφωνίας».