Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Βυθίστηκε τελικά το πολεμικό πλοίο Moskva

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Με εκτόπισμα 12.500 τόνων, μπορεί να είναι το μεγαλύτερο πολεμικό επιφανείας το οποίο βυθίζεται, μετά το δεύτερο μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που είχε την ίδια τύχη, το αργεντίνικο καταδρομικό General Belgrano των 12.200 τόνων, το οποίο πλήγηκε κατά τη διάρκεια  του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 

Το κρατικό πρακτορείο RIA Novosti μετέδωσε την Τετάρτη ότι το  Moskva έπιασε φωτιά, μετά από μια έκρηξη γεμιστήρα από την οποία προκλήθηκαν “σοβαρές ζημιές”. Στην αρχική του αναφορά, το πρακτορείο υποστήριξε ότι το σκάφος παρέμενε στη θάλασσα, ενώ πλοίο εκκενώθηκε πλήρως και η αιτία της πυρκαγιάς βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Σε μια ενημέρωση την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το καταδρομικό βυθίστηκε. “Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, λόγω ζημιάς στο κύτος που δέχθηκε κατά την πυρκαγιά από την έκρηξη πυρομαχικών, το πλοίο έχασε τη σταθερότητα του. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε”, ανέφερε το υπουργείο .

Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έπληξαν το πολεμικό με δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune εγχώριας παραγωγής, αλλά δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί λεπτομερή στοιχεία.

Σε μια ενημέρωση την Πέμπτη, αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν στους δημοσιογράφους ότι μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι το Moskva υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά δεν μπορούσαν να πουν εάν η ζημιά ήταν αποτέλεσμα ουκρανικής επίθεσης. 

Αναγνώρισαν ότι μια ουκρανική πυραυλική επίθεση ήταν μια πιθανή αιτία και επιβεβαίωσαν ότι αρκετά άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία, φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί περισσότερο από τις ακτές της Ουκρανίας.

Η απώλεια της Μόσχας στερεί από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας μια πολύτιμη πλατφόρμα αεράμυνας, καθώς το καταδρομικό μετέφερε τρία ραντάρ έρευνας και 64 αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300. Αν και κάπως παλιό, το πυραυλικό σύστημα S-300 είναι ένα ισχυρό σύστημα και οι παραλλαγές του που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς και από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση.

Η βύθιση είναι επίσης μια σημαντική συμβολική νίκη για την Ουκρανία. Το Moskva επιτέθηκε στο ουκρανικό φυλάκιο στο Snake Island στην αρχή του πολέμου 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X