Ένα κύμα επιρροής από influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταβροχθίζει κυριολεκτικά και προωθεί, την κατανάλωση του θαλασσινού βρύου – ένα βρώσιμο θαλασσινό λαχανικό στην οικογένεια των φυκών που είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.
Ενώ το φυτό μπορεί να καταναλωθεί ωμό και σε μορφή συμπληρώματος – συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, σκόνης και τσίχλας – καταναλώνεται πιο συχνά ως τζελ, που παρασκευάζεται με μούλιασμα του αποξηραμένου φυτού σε νερό, ανακατεύοντάς το και αφήνοντάς το να καταστηθεί στο ψυγείο. Μερικοί ισχυρίζονται ότι μια σέσουλα ή περισσότερο την ημέρα μπορεί να θεραπεύσει το έντερό τους, να καθαρίσει το δέρμα τους, να ρυθμίσει τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα ή να τους βοηθήσει να χάσουν κιλά. Αλλά αυτή η διαφημιστική εκστρατεία βασίζεται στην επιστήμη;
Τι είναι τα βρύα της θάλασσας;
Τα βρύα της θάλασσας είναι ένα θαλασσινό λαχανικό που μοιάζει κάπως με το μαρούλι φριζέ όταν βρίσκεται στον ωκεανό. Ευδοκιμεί κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, κυρίως μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, και στα ζεστά νερά της Ασίας, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και σε μέρη της Καραϊβικής.
Όταν στεγνώσει και συσκευαστεί, το φυτό μοιάζει με μαγειρεμένα νουντλς ramen, με μπλεγμένους έλικες που μαζεύονται μεταξύ τους. Οι κατασκευαστές τροφίμων το συλλέγουν για την καραγενάνη του, ένα συστατικό που δρα ως παχυντικός παράγοντας για τρόφιμα όπως το παγωτό, το γάλα σοκολάτας και οι κρέμες.
Αλλά επειδή είναι τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, οι άνθρωποι το τρώνε μερικές φορές, με την ελπίδα να βελτιώσουν την υγεία τους.
Το τζελ έχει συχνά γεύση ψαριού και γλοιώδη υφή. Τα ακατέργαστα βρύα της θάλασσας μπορούν επίσης να έχουν μια γήινη, ωκεάνια γεύση, που μοιάζει με ένα στρείδι ή μια αχιβάδα.
Το θαλασσινό λαχανικό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να διασπάσουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρά μας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου, ένα απαραίτητο μέταλλο που υποστηρίζει τη σύσπαση των μυών και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Περιέχουν επίσης άφθονες πρεβιοτικές ίνες, μια πηγή τροφής για τα καλά βακτήρια στο έντερο σας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του πεπτικού σας συστήματος, είπε.
Όμως, ενώ οι ειδικοί στη διατροφή λένε ότι τα θρεπτικά συστατικά στα βρύα της θάλασσας μπορεί να προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία, η διαφημιστική εκστρατεία είναι πιθανώς υπερβολική, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, καθώς δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να υποδεικνύουν τα πραγματικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.
Υπάρχουν, όμως κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση βρύου θάλασσας;
Τα βρύα της θάλασσας περιέχουν υψηλά επίπεδα ιωδίου, το οποίο μπορεί να βλάψει τον θυρεοειδή εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, γι’ αυτό και συστήνεται ο περιορισμός στην κατανάλωση σε δύο κουταλιάς κάθε δεύτερη μέρα, αντί κάθε μέρα.
Όπως τα φύκια, τα βρύα της θάλασσας μπορεί να περιέχουν ίχνη βαρέων μετάλλων όπως αλουμίνιο ή κάδμιο, ανάλογα με το πού καλλιεργείται. Θα πρέπει λοιπόν να προσέχετε να μην το παρακάνετε.