Στη διεύρηνση του Συστήματος Εμπορία Εκπομπών της, με την συμπερίληψη, για πρώτη φορά της εγχώριας ναυτιλίας της, προχωρεί η Βρετανία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα των ατομικών χωρών που καταβάλλουν προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών, λόγω έλλειψης διεθνών συμφωνιών για τις βιομηχανίες όπως η ναυτιλία, που επεκτείνονται πέρα από τα εθνικά σύνορα.
Η ανακοίνωση ότι η ναυτιλία θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα από το 2026 γίνεται την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυτιλίας (IMO), καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης, κατά την τρέχουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας (MEPC).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε να δηλώσει την πρόθεση της δημοσιεύσει τώρα, για να παρέχει στη ναυτιλία και σε άλλες βιομηχανίες, τον χρόνο να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό για τις αλλαγές που θα αρχίσουν το 2024 και θα εφαρμοστούν στο πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια.
Το Βρετανικό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (UK ETS) ξεκίνησε το 2021 για να αντικαταστήσει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (EU ETS).
Το σχέδιο παρέχει κίνητρα για την αποθήκευση του άνθρακα μέσω διαδικασίας αγοραπωλησίας αδειών εκπομπών, τις οποίες οι εταιρείες πρέπει να αποκτήσουν για κάθε τόνο εκπομπών που παράγουν κάθε χρόνο. Οι εταιρείες που μειώνουν με επιτυχία τις εκπομπές τους, μπορούν να πωλήσουν αχρησιμοποίητες άδειες σε άλλες εταιρείες.
Η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα το 2026, σύμφωνα με τον συνολικό στόχο να ενταχθούν υψηλά εκπέμποντα τμήματα στο πρόγραμμα, για να ενθαρρυνθούν οι προσπάθειές τους για αποθήκευση του άνθρακα και επενδύσεις σε πιο καθαρές εναλλακτικές λύσεις.
Το σχέδιο θα ισχύει για μεγαλύτερα ναυτικά πλοία, τα οποία ο οργανισμός του σχεδίου καθορίζει ως πλοία με μικτό βάρος άνω των 5.000 τόνων.
Το Επιμελητήριο Ναυτιλίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αντέδρασε θετικά στην ανακοίνωση, λέγοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη μηδενικών εκπομπών. Ωστόσο, υποδεικνύει ότι πιστεύει πως οι διεθνείς συμφωνίες παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αλλαγή στον τομέα.
Εκτός από τη ναυτιλία, ο αρμόδιος φορέας του σχεδίου ανακοίνωσε ότι οι τομείς αποτέφρωσης αποβλήτων και παραγωγής ενέργειας από απόβλητα του Ηνωμένου Βασιλείου θα προστεθούν επίσης στο σχέδιο το 2028. Ωστόσο, λεπτομέρειες για τη συμμετοχή τους, θα ξεκαθαρίσουν με την κατάληξη των διαβουλεύσεων. Η αεροπορική βιομηχανία θα αφαιρεθεί σταδιακά από τις αδειοδοτήσεις της από το 2026.
Με σκοπό να επιταχυνθεί η μετάβαση από ακριβά ορυκτά καύσιμα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης μια σειρά επιπλέον αλλαγών για το πρόγραμμα, βασισμένες σε διαβουλεύσεις και αρχική εμπειρία από τη λειτουργία του συστήματος.
Από το 2024, οι βιομηχανίες που ήδη συμμετέχουν στο σχέδιο θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους με πιο γρήγορους ρυθμούς από τον αρχικά προβλεπόμενο. Ωστόσο, για να διευκολυνθεί αυτή η μετάβαση, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει το τρέχον επίπεδο δωρεάν αδειοδοτήσεων, έως το 2027. Επιπλέον, θα παρέχονται περισσότερες αδειοδοτήσεις μεταξύ του 2024 και του 2026.