Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Βρήκαν τρόπο – Πως ξεφεύγουν από κυρώσεις τα μεγαγιότ ρώσων ολιγαρχών

Οι δυτικές αρχές μπορεί να επιδίδονται στην καταδίωξη ενός στόλου ρωσικών μεγαγιοτ που έχουν επιβληθεί κυρώσεις – ιδιαίτερα εκείνων που δεν μπορούν να ξεφύγουν. Αλλά πολλά από τα ύποπτα πλοία εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους να γλιστρήσουν σε φιλικές δικαιοδοσίες, μερικές φορές απενεργοποιώντας το AIS για να κρύψουν τις κινήσεις τους.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές στην Ιταλία κατέσχεσαν το τρικάταρτο γιοτ Α, ένα εμβληματικό ιστιοφόρο υψηλής τεχνολογίας 580 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμα κι αν το πλήρωμά του ήθελε να δραπετεύσει βιαστικά, το Α βρισκόταν σε ξηρά δεξαμενή, κάτι που συνήθως δείχνει μειωμένη ετοιμότητα για αναχώρηση. Την Παρασκευή, ο Ιταλός Γκουάρντια Ντι Φινάντζα  κατέλαβε το γιοτ για τη σύνδεσή του με τον Ρώσο ολιγάρχη Αντρέι Μελνιτσένκο, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ την ίδια ημέρα.

Ο Mελνιτσένκο είναι ιδιοκτήτης μιας μεγάλης ρωσικής εταιρείας λιπασμάτων, μιας εταιρείας εξόρυξης άνθρακα και του εμπορικού θαλάσσιου λιμένα του Μούρμανσκ. Σε μια δήλωση, ένας εκπρόσωπος είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και ότι ήταν ένα απολιτικό πρόσωπο.

Η ίδια τύχη μπορεί να περιμένει και το γιοτ Tango, που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Βίκτορ Βέκσελμπεργκ. Αυτήν τη στιγμή είναι αγκυροβολημένο σε ένα ναυπηγείο στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα και οι αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης, μεταδίδουν ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης στο πλοίο. Το Vekselberg προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ την Παρασκευή και το Tango ονομάστηκε συγκεκριμένα, ως δεσμευμένο περιουσιακό στοιχείο. Η αξία του γιοτ εκτιμάται στα περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια.

Το Scheherazade, ένα μεγαγιότ 700 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι αγκυροβολημένο στη Marina di Carrara της Ιταλίας, ελέγχεται για πιθανές συνδέσεις με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το όνομα του Πούτιν έχει επίσης συνδεθεί με ένα πολύ μικρότερο γιοτ, το Graceful, το οποίο γλίστρησε μακριά από το Αμβούργο για τη ρωσική επικράτεια του Καλίνινγκραντ, λίγο πριν την εισβολή. Ωστόσο, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Σεχεραζάντ μπορεί επίσης να συνδέεται με τον Ρώσο ηγέτη, σύμφωνα με τους New York Times. Η ιδιοκτησία είναι συχνά δύσκολο να αποδειχτεί για μεγαγιοτ υψηλής αξίας, τα οποία συνήθως έχουν τίτλο υπεράκτιων εταιρειών συμμετοχών (ή πολλών), αλλά το μοτίβο του γιοτ των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα ευθυγραμμίστηκε με το ταξίδι του Πούτιν τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα ρωσικά γιοτ που κατασχέθηκαν – όπως το Tango, το S/Y A, το Amore Vero και το megayacht Dilbar – βρίσκεται στο ναυπηγείο. Ο χειριστής του ναυπηγείου είπε στους Times ότι πιστεύει ότι το πλοίο δεν έχει καμία σχέση με τον Πούτιν.

Ρωσικά γιοτ υψηλών προδιαγραφών που δεν βρίσκονταν σε δυτικό λιμάνι – ανοίγουν δρόμο για πιο φιλικές δικαιοδοσίες. Το  Σολάρις για παράδειγμα, έφυγε από τη Βαρκελώνη προτού ο Αμπράμοβιτς προστεθεί σε λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολλοί άλλοι έχουν απενεργοποιήσει τα συστήματα AIS τους. Η θαλαμηγός Amadea, που πιστεύεται ότι ανήκει στον ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις, εντοπίστηκε πρόσφατα στο English Harbor της Αντίγκουα. Η παρουσία της επιβεβαιώθηκε από δορυφορική απεικόνιση, και έκτοτε εξαφανίστηκε χωρίς σήμα AIS.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X