Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Βρήκαν αμύθητης αξίας αντικείμενα σε ναυάγιο δίπλα από άλλο πλοίο με θησαυρό

Το Ναυτικό της Κολομβίας ανακάλυψε δύο επιπλέον ναυάγια κοντά στην τοποθεσία της χαμένης γαλέρας Σαν Χοσέ, ενός ισπανικού πολεμικού πλοίου που κατέρρευσε στα ανοιχτά της Καρθαγένης το 1708. 

Μια αποστολή στην τοποθεσία επιβεβαίωσε ότι ο διάσημος χρυσός θησαυρός πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Σαν Χοσέ παραμένει αδιατάρακτος.

Στις 28 Μαΐου 1708, οι γαλέρες του Ισπανικού Ναυτικού San Jose, San Joaquin και Santa Cruz απέπλευσαν από το Πορτομπέλο προς την Καρθαγένη, συνοδευόμενες από 14 εμπορικά πλοία. 

Το Σαν Χοσέ μετέφερε περίπου επτά εκατομμύρια χρυσά πέσος. Στις 8 Ιουνίου επιτέθηκαν από τέσσερα πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού.  Το Σαν Χοσέ παραδόθηκε στις φλόγες μετά από περίπου μιάμιση ώρα μάχης, οδηγώντας τον χρυσό του και σχεδόν όλο το 600μελές πλήρωμά του στον πάτο της θάλασσας. 

Ένας ιδιώτης διασώστης ισχυρίστηκε ότι βρήκε το ναυάγιο του Σαν Χοσέ το 1981, αλλά η Κολομβία αρνήθηκε τον ισχυρισμό της εταιρείας. Ακολούθησε δικαστικός αγώνας 30 ετών και ένα αμερικανικό δικαστήριο διευθέτησε τελικά το ζήτημα ιδιοκτησίας υπέρ της κολομβιανής κυβέρνησης. Το 2015, λίγο μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης, το Πολεμικό Ναυτικό «βρήκε» και επιβεβαίωσε εκ νέου τη θέση του σκάφους.

Ο τεράστιος θησαυρός δεν έχει ακόμη ανακτηθεί και η αξία του υπολογίζεται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Κολομβίας δημοσίευσε νέα βίντεο και εικόνες από το σημείο του ναυαγίου, επιβεβαιώνοντας ότι το Σαν Χοσέ παραμένει άθικτο. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων αποστολών, μια ομάδα έρευνας του κολομβιανού ναυτικού ανακάλυψε δύο ακόμη ναυάγια κοντά, συμπεριλαμβανομένου ενός αποικιακού πλοίου και μιας σκούνας, μεταγενέστερης εποχής.

«Η κυβέρνησή μας αποφάσισε ότι όλος αυτός ο θησαυρός είναι μια ενοποιημένη κληρονομιά, ότι δεν μπορεί να διαιρεθεί, ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί, ότι είναι ένα σύνολο, τεράστιου πατρογονικού πλούτου», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε.

Με μια έρευνα ROV, η ομάδα ανακάλυψε χρυσά νομίσματα, μαζί με αμφορείς, βάζα, χρυσά πλινθώματα και κινέζικα σερβίτσια. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρακολουθεί συνεχώς τον χώρο έως ότου ο χρυσός και άλλα αντικείμενα μπορούν να ανακτηθούν και να φιλοξενηθούν σε μουσείο.

«Με τις επιγραφές που ανακαλύφθηκαν, ήταν δυνατό να προσδιοριστούν οι τόποι κατασκευής των κανονιών του πλοίου, στη Σεβίλλη και στο Κάντιθ, το έτος 1655. Υπάρχουν άλλα 13 ναυάγια που βρίσκονται κοντά και αυτά θα είναι υποψήφια για μελλοντική εξερεύνηση.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X