Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Βρέθηκε το ναυάγιο πλοίου που χάθηκε κυνηγώντας φάλαινες σπέρματος το 18ο αιώνα

Την εύρεση ενός ναυαγίου φαλαινοθηρικού πλοίου  200 ετών ανακοίνωση η Εθνική Ωκεανογραφική Ατμοσφαιρική Διεύθυνση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου.

Το πλοίο Industry, ανακαλύφθηκε στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού.

Με την καθοδήγηση από επιστήμονες στην ακτή, μια ομάδα στο πλοίο Okeanos Explorer που υπάγεται στο τμήμα κατηύθυνε ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) για να εξερευνήσει μια ύποπτη τοποθεσία ναυαγίου. Η τοποθεσία εντοπίστηκε για πρώτη φορά από μια ενεργειακή εταιρεία το 2011 και εθεάθη για λίγο από ένα αυτόνομο όχημα το 2017, αλλά ποτέ δεν είχε εξεταστεί πλήρως.

Με εκτεταμένη έρευνα και το βίντεο από το ROV, μια ομάδα επιστημόνων στην ακτή  επιβεβαίωσε ότι το ναυάγιο είναι το φαλαινοθηρικό Industry.

Το Industry κατασκευάστηκε το 1815 στο Westport της Μασαχουσέτης για το κυνήγι φαλαινών στον Ατλαντικό Ωκεανό, την Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού για 20 χρόνια. Τα έγγραφα δείχνουν ότι κανονικά το πλήρωμα της ήταν, έγχρωμοι αμερικανοί ιθαγενείς και λευκοί. Το πλοίο χάθηκε σε μια καταιγίδα στις 26 Μαΐου 1836, ενώ κυνηγούσε  φάλαινες σπέρματος,  πάνω από 70 μίλια από τις εκβολές του ποταμού Μισισιπή.

Η φάλαινα του σπέρματος ( Physeter macrocephalus ) είναι ο μεγαλύτερος θηρευτής και το δυνατότερο ζώο στον κόσμο. Το κοινό όνομα της, είναι η συντομευμένη μορφή της φάλαινας σπερματοζωαρίων και αναφέρεται στο λιπαρό υγρό που βρίσκεται στο κεφάλι της.

Τον Φεβρουάριο, το Okeanos Explorer βρισκόταν στον Κόλπο του Μεξικού δοκιμάζοντας νέο εξοπλισμό. Οι πιλότοι ROV από το Παγκόσμιο Ίδρυμα για την Εξερεύνηση των Ωκεανών κατέγραψαν βίντεο υψηλής ανάλυσης για να τεκμηριώσουν πλήρως την τοποθεσία του ναυαγίου. Η ομάδα του  επιβεβαίωσε ότι οι μετρήσεις του ναυαγίου ταιριάζουν με αυτές του Industry σε ιστορικά έγγραφα και διαπίστωσαν ότι η τοποθεσία του ναυαγίου – 72 ναυτικά μίλια από την τελευταία καταγεγραμμένη τοποθεσία έξω από τις εκβολές του ποταμού Μισισιπή – θα μπορούσε να αποδοθεί στην ολίσθηση του εγκαταλειμμένου πλοίο στο Loop Current του Κόλπου του Μεξικού.

Το ότι υπήρχαν τόσα λίγα τεχνουργήματα στο πλοίο ήταν μια άλλη μεγάλη απόδειξη ότι επρόκειτο για το συγκεκριμένο ναυάγιο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X