Με κρανίου τόπο μοιάζει το λιμάνι της Βυρητού. 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που βρίσκονταν επί έξι χρόνια αφημένοι σε αποθήκη στο λιμάνι εξερράγησαν, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή, δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, ανυπολόγιστο αριθμό εγκλωβισμένων ανθρώπων στα συντρίμμια. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα νοσοκομεία του Λιβάνου.
Ημέρα Εθνικού Πένθους κήρυξε τη σημερινή, ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ, κάνοντας λόγο για καταστροφή άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.
Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.
«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.
Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο Χασάν στο Ρόιτερς. «Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».
Από τις εκρήξεις επλήγη και πολεμικό πλοίο της δύναμης του ΟΗΕ και έχουν τραυματιστεί κυανόκρανοι, κάποιοι σοβαρά, που διακομίστηκαν «στα κοντινότερα νοσοκομεία», ανακοίνωσε, η διοίκηση της αποστολής αυτής, του ΟΗΕ. Μέλη του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στον Λίβανο, μεταξύ των τραυματιών, ανακοίνωσε το Βερολίνο.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο
Κατεστραμμένη πόλη, κήρυξε τη Βηρυτό, το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας, και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει σήμερα, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πρωτεύουσα είναι αναγκαίο να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διάστημα δύο εβδομάδων, επισήμανε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν.
Η έκρηξη που έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού, ήταν ισοδύναμη με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, ανακοίνωσε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο, της Ιορδανίας.
Οι εκρήξεις έγιναν αισθητές μέχρι την Κύπρο, η οποία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνδράμει με όποιον τρόπο κριθεί απαραίτητος. Έτοιμες να παράσχουν βοήθεια είναι οι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ισραήλ, το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν εμπλέκεται με τις εκρήξεις, καθώς νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες, για πυραυλική επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι η κυβέρνηση του θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό.
Για «φρικτή επίθεση» στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.