Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

«ΒΕΛΟΣ»: Πόλος έλξης το ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που το ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το «Βέλος» έδεσε τους κάβους του στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής αποτελώντας πόλο έλξης για τους Θεσσαλονικείς και τους βορειοελλαδίτες.

Μέχρι στιγμής το έχουν επισκεφτεί περίπου 150.000 άτομα, ακόμη κι εν μέσω της πανδημίας.

Το «Βέλος» αποτελεί σύμβολο κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών καθώς στις 23 Μαΐου του 1973, με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο, Νίκο Παππά, εγκατέλειψε άσκηση του ΝΑΤΟ και έπλευσε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας όπου ο κυβερνήτης, έξι αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο το οποίο και τους δόθηκε.

Το «Βέλος» αρχικά θα παρέμενε στη Θεσσαλονίκη για τρεις μήνες, ωστόσο αγαπήθηκε από τους πολίτες που σπεύδουν να το επισκεφτούν με αποτέλεσμα να παραταθεί ο ελλιμενισμός του.

Για άλλους τέσσερις μήνες το «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη

Το πλοίο θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη άλλους τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κυβερνήτη, το «Βέλος» το έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα πάνω από 150.000 άτομα εκ των οποίων 85.000 παιδιά ενώ εξ αυτών οι 60.000 ήταν μαθητές από 450 σχολεία της Θεσσαλονίκης κι άλλων νομών της Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλοίο υπάρχει σήμερα πλήρωμα 30 ατόμων αποτελούμενο από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, το πλήρωμα αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό την περίοδο καθώς δεν επιτρεπόταν οι επισκέψεις και πραγματοποίησε μια σειρά από απαραίτητες εργασίες ανοίγοντας μάλιστα νέους χώρους οι οποίοι ήταν κλειστοί.

Τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού τηρούνται με ευλάβεια και όπως ανέφερε ο κυβερνήτης, επιτρέπονται επισκέψεις έως 50 ατόμων.

Η περιήγηση γίνεται κυρίως στο κατάστρωμα και στη γέφυρα του σκάφους όπου συστήνεται στο κοινό να φορέσει μάσκα και να τηρεί τις αποστάσεις ενώ σε ένα κλειστό χώρο όπου βρίσκονται κειμήλια του πλοίου η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Πώς μπορεί να επισκεφτεί κάποιος το «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη

Το κοινό μπορεί να επισκεφτεί το «Βέλος» τις καθημερινές -εκτός από Δευτέρα- από τις 10:00 έως τις 13:00 το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα από τις 17:00 έως τις 19:30.

Η επίσκεψη στο πλοίο έχει ένα συμβολικό εισιτήριο 2 ευρώ, ενώ είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 18 ετών, ΑμΕΑ και ανέργους.

Πηγή: sputniknews.gr

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X