Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Βίντεο: Διέσωσαν πλήρωμα σε πλοίο που χτύπησε σε τάνκερ

Οι υπηρεσίες διάσωσης της Ολλανδίας και του Βελγίου απομάκρυναν με επιτυχία 18 μέλη του πληρώματος από το  πλοίο μεταφοράς χύδην με σημαία της Μάλτας «Julietta D», που παρασύρονταν στα ανοιχτά των ακτών της Ολλανδίας μετά από σύγκρουση με δεξαμενόπλοιο χημικών.

Με βάση τις αναφορές  κατά τη διάρκεια της σφοδρής καταιγίδας το πλοίο έχασε την  άγκυρά του και πιθανώς το πηδάλιο του.

Η ακτοφυλακή της Ολλανδίας αναφέρει ότι το ατύχημα έλαβε χώρα αργά το πρωί σε ένα πολυσύχναστο αγκυροβόλιο, όπου συνήθως κείτονταν τα πλοία στην ανοικτή θάλασσα κοντά στο Άμστερνταμ.

Maltese registered Julietta D. Cargo ship, bound for Amsterdam from Germany, is seen after it collided with an oil and chemicals tanker, off the coast of the Netherlands, January 31, 2022 in this screen grab taken from a video. Dutch Coastguard/Handout via REUTERS

Το πλοίο, είχε φτάσει από τη Γερμανία και  βρισκόταν στο αγκυροβόλιο από τις 23 Ιανουαρίου.

Οι άνεμοι έπνεαν έως και 75 mph όταν έχασε την άγκυρά του και βγήκε εκτός ελέγχου. Το bulker, το οποίο είναι 37.200 dwt και μήκος 623 πόδια, αναφέρθηκε αργότερα ότι έχανε το πηδάλιο του.

Το «Julietta D» ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το αγκυροβολημένο χημικό δεξαμενόπλοιο Pechora Star. Το δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 13.000 dwt είχε φτάσει στο αγκυροβόλιο στις  30 Ιανουαρίου, από τη Γερμανία. Το Pechora Star διατήρησε το αγκυροβόλιο του, αλλά υπέστη κάποια ζημιά όταν χτυπήθηκε από το bulker. Ωστόσο, το Λιμενικό ανέφερε ότι η κατάσταση στο δεξαμενόπλοιο ήταν σταθερή.

Το bulker, ωστόσο, συνέχισε να παρασύρεται και λήφθηκε  απόφαση εκκένωσης του. Δύο ολλανδικά ελικόπτερα απεστάλησαν μαζί με ένα περιπολικό σκάφος της ακτοφυλακής και ζήτησαν επίσης τη βοήθεια της βελγικής ακτοφυλακής, που έστειλε ένα από τα ελικόπτερα της. Η επιχείρηση διήρκεσε περίπου μία ώρα για να ανυψωθεί το 18μελές πλήρωμα από το κυλιόμενο κατάστρωμα του bulker.

To Julietta D συνέχισε να περιπλανιέται ακυβέρνητο μέσα στην καταιγίδα, μπαίνοντας στην περιοχή του αιολικού πάρκου Hollandse Kust που βρίσκεται υπό κατασκευή. Η ακτοφυλακή της Ολλανδίας ανέφερε ότι το σκάφος χτύπησε σε ένα από τα θεμέλια του αιολικού πάρκου, ωστόσο φαίνεται ότι η ανεμογεννήτρια δεν είχε ακόμη εγκατασταθεί στο θεμέλιο.

Αργά σήμερα, η ακτοφυλακή είπε ότι έχουν γίνει διευθετήσεις με τους ιδιοκτήτες του bulker ώστε ένα πλήρωμα διάσωσης να προσπαθήσει να ρυμουλκήσει το παρασυρόμενο σκάφος. Το ρυμουλκό διάσωσης Sovereign έχει σύνδεση ρυμούλκησης με το Julietta D και οι ολλανδικές αρχές να ηρεμήσει ο καιρός ώστε να το ρυμουλκήσουν στο Ρότερνταμ.

Με φωτογραφίες από: Euronews/Reuters

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X