Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Αύξηση 1000% στις μεταφορές με containers

Δεν λέει να κοπάσει η ξέφρενη πορεία που καταγράφουν οι τιμές σε πολλά προϊόντα, στα καύσιμα και σε υπηρεσίες. Μπορεί το φαινόμενο να είναι εισαγόμενο, ωστόσο πολλά κυπριακά νοικοκυριά γονάτισαν και, όπως φαίνεται, οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι, λόγω της περαιτέρω ανόδου τιμών που αναμένεται. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι πριν από την πανδημία απαιτούνταν €1400 για μεταφορά ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Κίνα στην Κύπρο, ενώ τους τελευταίους μήνες απαιτούνται €15 χιλ., δηλαδή έχει καταγραφεί αύξηση πέραν του 1000%.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του χαλκού και του σιδήρου έχουν τετραπλασιαστεί, ενώ κατασκευαστικά έργα μένουν στη μέση, λόγω του τριπλασιασμού του αρχικού κόστους. Όλες αυτές οι αυξήσεις, όπως λέχθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου θα μεταφερθούν στους καταναλωτές, οι οποίοι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Επιχειρηματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και εκπρόσωποι καταναλωτών, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.

Εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ δήλωσε πως είναι δύσκολη περίοδος αυτή που βιώνουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, λόγω του αυξημένου κόστους στις μεταφορές, αλλά και σε πολλά προϊόντα. Όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ελλείψεις σε καταναλωτικά προϊόντα, αλλά θα υπάρξουν δυσκολίες.

Από πλευράς της ΟΕΒ, λέχθηκε πως οι τιμές του χαλκού και του σιδήρου αυξήθηκαν αισθητά, ενώ σήμερα η μεταφορά ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Κίνα στη Λεμεσό κοστίζει €15 χιλ., από €1400 που ήταν πριν. Εκπρόσωπος της ΣΕΚ υποστήριξε πως το πορτοφόλι του καταναλωτή είναι υπό διωγμό, επισημαίνοντας πως ήδη η συντεχνία απέστειλε υπόμνημα στους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου, ζητώντας τη μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα. Εκ μέρους της ΔΕΟΚ, λέχθηκε πως η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώθηκε, εκφράζοντας ανησυχία πως οι αυξήσεις ήρθαν για να μείνουν. 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας σημείωσε πως η ακρίβεια θα επηρεάσει ανοδικά τους μισθούς, μέσω της ΑΤΑ, η οποία καταβάλλεται κάθε Ιανουάριο, αλλά όχι σε όλους τους εργαζόμενους. Όπως είπε, μόλις το 40% των μισθωτών στην Κύπρο -και συγκεκριμένα αυτοί που καλύπτονται με συλλογικές συμβάσεις- λαμβάνουν ΑΤΑ.  Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε πως η ακρίβεια οφείλεται στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, η οποία επηρέασε τις τιμές του ηλεκτρισμού. Μάλιστα, αναφέρθηκε η μείωση της τιμής του ρεύματος λατά 10% από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, για να μετριαστεί το κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Θα ετοιμαστεί έκθεση προς την Ολομέλεια για τον πληθωρισμό 

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αυξήσεις και για τον πληθωρισμό. Το θέμα θα συζητηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσία εκπροσώπου του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπτο. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η Επιτροπή Εμπορίου θα ετοιμάσει έκθεση, η οποία θα συζητηθεί στο κεφάλαιο Δ’ στην Ολομέλεια της Βουλής.

πηγη: Φιλελεύθερος

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X