Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυτό που βλέπετε μοιάζει με κοχύλι – Δεν είναι όμως

Για την ακρίβεια, είναι η θηλυκή έκδοση του Argonauta Argo. Το συγκεκριμένο είδος, όταν ζευγαρώνει πρώτα ‘κρατά’ το αποσπώμενο -γεμάτο σπέρμα- άκρο του συντρόφου της μέσα του και μετά αρχίζει να δημιουργεί κάτι που παραπέμπει σε τσάντα. Χρησιμοποιεί τις άκρες των δύο εκ των μπρατσών της, για να εκκρίνει μια φόρμουλα ορυκτών, δημιουργώντας ένα λεπτό καλάθι σε σχήμα όστρακου -που είναι όσο εύθραυστο είναι ένα κράκερ.

Η κατασκευή μπορεί να φτάσει σχεδόν το 1.83 σε μήκος και να γίνει ‘σπίτι’ για περισσότερα από 40.000  έμβρυα.

Το Argonauta Argo σέρνεται μέσα σε αυτό που μοιάζει με κέλυφος, παγιδεύει μερικές φυσαλίδες αέρα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί την άνωση, για να φτάσει κάτω από την επιφάνεια του νερού, σε θερμούς ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

Ο Davin Setiamarga, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στο Wakayama College στην Ιαπωνία, παρουσίασε στο περιοδικό Genome Biology and Evolution δεδομένα της μελέτης που είχε ως αντικείμενο το πώς το συγκεκριμένο χταπόδι εξέλιξε την ικανότητα να παράγει μια πλωτή δομή που μοιάζει με κέλυφος, προκειμένου να φροντίζει τους απογόνους του.

Ερευνήθηκε γενετική αλληλουχία χταποδιών που συλλέχθηκαν από τη θάλασσα της Ιαπωνίας. Αυτά αποκαλύπτουν ότι ο ‘αργοναύτης’ εξέλιξε ανεξάρτητα τα γονίδια, ώστε να φτιάξει την περίπλοκη εμβρυϊκή του θωράκιση -αντί να επαναχρησιμοποιήσει το DNA που κληρονόμησε από τους προγόνους του με κέλυφος.

Τα συγκεκριμένα χταπόδια έχουν γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες, οι οποίες απαιτούνται για να δημιουργήσουν αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν “αληθινά κοχύλια” -του είδους που υπάρχει γύρω από ένα στρείδι. Χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικά γονίδια, ώστε να δημιουργήσουν αυτούς τους σχηματισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι η αυγοθήκη που μοιάζει με κέλυφος δεν προήλθε από το προγονικό κέλυφος, αλλά είναι η εξελικτική καινοτομία των ίδιων των “αργοναυτών” για έναν νέο σκοπό.

Γιατί όμως, μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Επειδή γίνονται ο λόγος που επιστήμονες ελπίζουν πως θα πείσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να αποκαλούν ως ‘όστρακο’ αυτό που συμβαίνει με τα χταπόδια.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X