Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Αρχαιοκάπηλοι δημοπρατούν ευρήματα ναυαγίων της Κύπρου

Την άμεση αντίδραση του τμήματος αρχαιοτήτων προκάλεσαν δημοσιεύματα για 12 ναυάγια στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου και στην αναφορά περί δημοπράτησης αρχαίων αντικειμένων που ανευρέθηκαν.

Με ανακοίνωση του το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφέρει πως σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian στις 18 Απριλίου 2020, με τον τίτλο “Mediterranean shipwrecks reveal “birth of globalization” in trade”, γίνεται λόγος για  12 ναυάγια που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών από τo Enigma Shipwrecks Project στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

“Αναφέρεται ( στο δημοσίευμα) ότι κάποια από τα αντικείμενα που ανευρέθηκαν κατακρατούνται στην Κύπρο. Σε δεύτερο δημοσίευμα στην εφημερίδα The National, ημερομηνίας 22 Απριλίου 2020, με τίτλο “Huge Ottoman shipwreck found after 70-year hunt”, αναφέρεται κατά λέξη ότι “the 588 objects recovered from the wreck in 2015, have been impounded following a dispute over documentation by Cyprus which is seeking to sell them at auction”.

Η αλήθεια για τα ναυάγια και η χρονολογία τους

Περί το τέλος Δεκεμβρίου 2015, ανευρέθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μεγάλος αριθμός αρχαιοτήτων κινεζικής κυρίως και ισλαμικής προέλευσης πάνω στο πλοίο Odyssey Explorer. Οι αρχαιότητες είχαν ανασκαφεί από την ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα του Λιβάνου και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν το συγκεκριμένο πλοίο ελλιμενίστηκε στο Λιμάνι Λεμεσού.

Όλες οι αρχαιότητες, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, φωτογραφήθηκαν από εκπροσώπους του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Αστυνομίας και κατακρατήθηκαν ενώ τη συντήρησή και επιτήρηση τους ανέλαβε εξειδικευμένο προσωπικό υπό την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Κατασχέθηκαν συμπληρώνεται, τα αρχεία των παράνομων ανασκαφών στα οποία είναι έκδηλη η προσπάθεια βίαιης ανέλκυσης αντικειμένων με αποτέλεσμα την καταστροφή ορισμένων εξ αυτών.

Δεν δημοπρατούνται τα ευρήματα, γνωστοί και στην UNESCO οι αρχαιοκάπηλοι

Πολύ καλά γνωστή για τις δραστηριότητες αρχαιοκαπηλίας σε θαλάσσιες ζώνες, αναφέρει η ανακοίνωση, τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO. Στοχεύει στην

πώληση αντικειμένων, όπως διαφαίνεται και στα έγγραφα τα οποία η εταιρεία κατέθεσε στο Χρηματιστήριο Αξιών των ΗΠΑ (NASDAQ)

Οι κυπριακές αρχές “σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε δημοπράτηση των αντικειμένων, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο άρθρο της The National, αφού αυτό αντίκειται τόσο στις ηθικές αρχές όσο και στις πρόνοιες του περί Αρχαιοτήτων Νόμου”.

Με την πρόσφατη ενίσχυση της εθνικής νομοθεσίας για την προστασία όλων των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X