Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Αρνείται το Ισραήλ ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση σε Ιρανικό πλοίο στη Μεσόγειο

Η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Ιράν, προειδοποιεί ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες για να εντοπιστούν οι δράστες αυτής της «τρομοκρατίας» και «πειρατείας», όπως χαρακτήρισε την επίθεση σε ιρανικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο και υπέστη ζημιές.

Το πλοίο Shahre Kod υπέστη μικρές ζημιές, από ένα αντικείμενο που εξερράγη και προκάλεσε μικρή πυρκαγιά. Κανείς από το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε, είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Αλί Γιασιάν, σύμφωνα με τα κρατικά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις ισοδυναμούν με πειρατεία και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την ασφάλεια της εμπορικής ναυσιπλοΐας», είπε ο Γασιάν, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη θα εντοπίσει τους δράστες «μέσω των αρμόδιων διεθνών θεσμών».

Το πλοίο κατευθυνόταν στην Ευρώπη όταν σημειώθηκε η επίθεση και θα αποπλεύσει για τον προορισμό του αφού γίνουν οι κατάλληλες επιδιορθώσεις.

Δύο πηγές του τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας είπαν ότι οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι το Shahre Kod στοχοθετήθηκε σκοπίμως από άγνωστη πηγή.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε δύο εβδομάδες αφότου ένα ισραηλινό πλοίο, το MV Helios Ray, υπέστη ζημιές από μια έκρηξη ενώ έπλεε στον Κόλπο του Ομάν. Τα αίτια δεν είναι σαφή, όμως ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα είπε ότι από την έκρηξη προκλήθηκαν τρύπες και στις δύο πλευρές του κύτους. Το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν, όμως η Τεχεράνη αρνείται ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη.

Την Παρασκευή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο όταν ρωτήθηκαν αν το Ισραήλ εμπλέκεται στο συμβάν του Shahre Kord.

Μια τρίτη πηγή του τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τις τελευταίες εβδομάδες τρία άλλα ιρανικά πλοία υπέστηκαν ζημιές, από άγνωστη αιτία, ενώ έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει ότι το Ισραήλ στοχοθέτησε τουλάχιστον δώδεκα πλοία που κατευθύνονταν στη Συρία και τα περισσότερα μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς και τοπικούς αξιωματούχους. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν έκανε επίσης κάποιο σχόλιο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X