Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Αργεντινή: Γιγαντιαία ενυδρίδα ξανά σε ποτάμι – «Δεν είχε παρατηρηθεί για πάνω από έναν αιώνα»

Εντυπωσιασμένοι δηλώνουν επιστήμονες στην Αργεντινή καθώς την περασμένη εβδομάδα είδαν μία γιγαντιαία ενυδρίδα σε ποταμό της χώρας.

Σύμφωνα με όσα πίστευαν μέχρι πρότινος το ζώο είχε εξαφανιστεί εξαιτίας τις καταστροφής του οικοτόπου του και του κυνηγιού. «Ήταν μία μεγάλη έκπληξη», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ντι Μαρτίνο, διευθυντής του Fundación Rewilding Argentina προσθέτοντας πως δεν ήξερε αν πρέπει να ακολουθήσει την ενυδρίδα ή να τρέξει πίσω και στον σταθμό και να ενημερώσει τους συναδέλφους του. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian η τελευταία φορά που μία γιγαντιαία ενυδρίδα παρατηρήθηκε στην άγρια φύση στην Αργεντινή ήταν τη δεκαετία του ‘80.

Στον ποταμό Μπερμέχο δεν είχε παρατηρηθεί για πάνω από έναν αιώνα. Ο Ντι Μαρτίνο φωτογράφησε την ενυδρίδα με το κινητό του ενώ έκανε καγιάκ. Την αναγνώρισε από το λευκό χρώμα του στέρνου της. «Στο σημείο αυτό τα πόδια σου κόβονται και η καρδιά σου αρχίζει να χτυπάει πιο γρήγορα.»

Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για την επιστροφή της ενυδρίδας. Είτε πρόκειται για μέλη πληθυσμού που αναπτύσσεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων στην περιοχή Παντανάλ, είτε ένας αριθμός των ζώων δεν εντοπίστηκε ποτέ. «Ζουν σε μεγάλες οικογενειακές ομάδες, η συγκεκριμένη ενυδρίδα ήταν μόνη της και νομίζουμε πως αποσπάστηκε από μία ομάδα.»

Το El Impenetrable National Park, το εθνικό πάρκο που εντοπίστηκε το ζώο, δημιουργήθηκε το 2014 με τη βοήθεια των Rewilding Argentina και του Tompkins Conservation που αποσκοπεί στην αποκατάσταση άγριων περιοχών στη Χιλή και στην Αργεντινή. Υπολογίζεται πως έχει προστατεύσει 14,5 εκατ. εκτάρια στη Νότια Αμερική και έχει βοηθήσει στο να δημιουργηθούν 13 εθνικά πάρκα.

Σύμφωνα με τον Ντι Μαρίνο οι ενυδρίδες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία της φύσης καθώς αποτελούν «ρυθμιστές των πληθυσμών των ψαριών» ενώ αποτελούν «εντυπωσιακά και τεράστια ζώα» με το μήκος τους να φτάνει έως και το 1.80 μ. ενώ τα ενήλικα ζυγίζουν έως και 30 κιλά.

Ο Guardian μεταδίδει ότι πολύ πριν ο Ντι Μαρτίνο συναντήσει την ενυδρίδα υπήρχε σχέδιο ώστε να ζώα να εισαχθούν εκ νέου στην περιοχή. Το Rewilding Argentina εργάζεται από το 2018 για την επιστροφή της γιγαντιαίας ενυδρίδας και επικεντρώνεται τους υδροβιότοπους της Ιμπερά. Ένα ζευγάρι από ενυδρίδες άλλωστε βρίσκεται σε φάση προ-απελευθέρωσης.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο εγχείρημα για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων με στόχο να επανέλθουν τόσο τα αρπακτικά όσο και άλλα είδη στα φυσικά τους περιβάλλοντα. Τρεις ιαγουάροι, τα μεγαλύτερα αρπακτικά της Νότιας Αμερικής, απελευθερώθηκαν στην Ιμπέρα τον Φεβρουάριο. Αναμένεται να ακολουθήσουν έξι ακόμα με την ελπίδα πως οι πληθυσμοί θα επανέλθουν στους υδροβιότοπους.

Σύμφωνα με τον Ντι Μαρίνο η επανεμφάνιση της γιγάντιας ενυδρίδας αποτελεί μία απόδειξη ότι στην άγρια φύση, όταν οι περιοχές προστατεύονται, η ζωή επιστρέφει και μπορεί να ευδοκιμήσει ξανά.

Πηγή: Guardian/Lifo

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X