Θερμοκρασίες ρεκόρ κατέγραψε ο περασμένος Οκτώβριος στην Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο, με τυφώνες, παγετώνες, χιονοπτώσεις αλλά και καύσωνες να καταγράφονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Κύπρος κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ μετρηθεί κατα το μήνα Οκτώβριο.
Θερμοκρασία του πλανήτη
Η Μέση Παγκόσμια Θερμοκρασία του Οκτώβρη βρίσκεται στην τέταρτη υψηλότερη θέση (μετρήσεις διαθέσιμες από το 1880)
Βόρεια Αμερική
Η έκταση της χιονοκάλυψης στην Βόρειο Αμερική ήταν η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί.
Έκταση των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο
Ο Οκτώβρης του 2020 είχε λιγότερη έκταση κατά 36.8 % από τη μέση τιμή του 1981-2010 και αποτελεί τη μικρότερη κάλυψη από την αρχή της μέτρησης της κάλυψης μέσω δορυφορικών μετρήσεων το 1979).
Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Ψυχρότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές για το μήνα καταγράφηκαν στην κεντρική και Βόρειο Αμερική ενώ στις Δυτικές και Νοτιοανατολικές πολιτείες καταμετρήθηκαν θερμοκρασίες ψηλότερες του κανονικού.
Τυφώνας Ζήτα
Ο Τυφώνας Ζήτα είναι ο πέμπτος τυφώνας που ανέβηκε στη ξηρά στην Λουιζιάνα και αυτό αποτελεί ρεκόρ για όλες τις περιοχές των ΗΠΑ.
Τυφώνες στον Ατλαντικό
Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό άφησε 28 περιπτώσεις ονομασμένων τυφώνων και έφτασε στην πρώτη θέση στη σχετική λίστα μαζί με το 2005.
Νότιος Αμερική
Η Νότια Αμερική είχε τον 2ο θερμότερο Οκτώβρη μετά τον Οκτώβρη του 2014.
Ασία
Η Ασία κατέγραψε τον 10ο θερμότερο Οκτώβριο που έχει καταγραφεί.
Έκταση των πάγων στην Ανταρκτική
Η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική ήταν αυξημένη σε σχέση με το μέσο όρο κατά 1.7% και είναι το 12ο μεγαλύτερο καταγραμμένο ποσοστό για το Μήνα.
Η Κύπρος
Η Κύπρος κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ μετρηθεί κατα το μήνα Οκτώβρη στο σταθμό ραδιοβολήσεων Αθαλάσσας, ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον ίδιο σταθμό ήταν 33.2, επίσης η υψηλότερη που έχει μετρηθεί.
Ευρώπη
Η Ευρώπη είχε τον θερμότερο Οκτώβρη που έχει καταγραφεί.
Αφρική
Ο τέταρτος θερμότερος Οκτώβρης που έχει καταγραφεί.
Αυστραλία
Ο φετινός Οκτώβρης ήταν ο 15ος θερμότερος στα ιστορικά στοιχεία για ολόκληρη τη χώρα ενώ στις περισσότερες επαρχίες σημειώθηκαν βροχοπτώσεις πέραν του κανονικού.
Ο Σεπτέμβριος του 2020 για την Κύπρο (Πληροφορίες από το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου)
Κατά το μήνα Οκτώβριο 2020, σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της Κύπρου ασυνήθιστα υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες, ενώ γενικά ο φετινός Οκτώβριος καταγράφεται ως ένας ακραία θερμός μήνας για αρκετές περιοχές της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, οι ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε αρκετούς σταθμούς τόσο των πεδινών όσο και των ορεινών, αλλά και των παραλίων, ήταν ασυνήθιστα υψηλές για μήνα Οκτώβριο, έτσι ώστε:
1. Στον σταθμό Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας να καταγραφεί στις 7 Οκτωβρίου μέγιστη θερμοκρασία 40.4°C, η οποία είναι η υψηλότερη μέγιστη καταγραφείσα για μήνα Οκτώβριο από την 1η Νοεμβρίου 1982 οπόταν εγκαταστάθηκε και λειτούργησε ο σταθμός.
2. Στο σταθμό Αθηαίνου να καταγραφεί στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2020 μέγιστη θερμοκρασία 38.7°C, η οποία είναι η υψηλότερη μέγιστη καταγραφείσα για μήνα Οκτώβριο από την 21η Νοεμβρίου 1978 οπόταν εγκαταστάθηκε και λειτούργησε ο συγκεκριμένος σταθμός.
3. Στο σταθμό του ∆ασικού Κολλεγίου Προδρόμου να καταγραφεί στις 7 Οκτωβρίου 2020 μέγιστη θερμοκρασία 31.2°C, η οποία είναι η υψηλότερη μέγιστη καταγραφείσα για μήνα Οκτώβριο από την 1η ∆εκεμβρίου 1958 οπόταν εγκαταστάθηκε και λειτούργησε ο συγκεκριμένος σταθμός.
4. Στο σταθμό του Αερ. Λάρνακας να καταγραφεί στις 9 Οκτωβρίου 2020 μέγιστη θερμοκρασία 34.8°C, η οποία είναι η υψηλότερη μέγιστη (όπως και στις 14 Οκτωβρίου 1998) καταγραφείσα για μήνα Οκτώβριο από την 1η Απριλίου 1976 οπόταν εγκαταστάθηκε και λειτούργησε ο συγκεκριμένος σταθμός.
Επίσης αναφέρεται ότι από τους υπολογισμούς του Τμήματος Μετεωρολογίας η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία για τον φετινό Οκτώβριο:
1. Ήταν για τον σταθμό Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας, 33.2°C, ενώ η δεύτερη υψηλότερη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν αυτή του Οκτωβρίου του 1993 με 31.8°C.
2. Ήταν για τον σταθμό της Αθηαίνου, 33.4°C, ενώ η δεύτερη υψηλότερη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν αυτή του Οκτωβρίου του 2016 με 31.6°C.
3. Ήταν για τον σταθμό του Προδρόμου, 25.1°C, ενώ η δεύτερη υψηλότερη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν αυτή του Οκτωβρίου του 1960 με 22.5°C.
4. Ήταν για τον σταθμό του Αερ. Πάφου, 29.5°C, ενώ η δεύτερη υψηλότερη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν αυτή του Οκτωβρίου του 2019 με 29°C.
5. Ήταν για τον σταθμό Αστρομερίτη, 31.1°C, ενώ η δεύτερη υψηλότερη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν αυτή του Οκτωβρίου του 2007 με 31°C.
Η θερμότερη θερινή περίοδος από το 1983
Η περίοδος που καλύπτει το φετινό καλοκαίρι, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και κατά τον Σεπτέμβριο, πρώτο μήνα του Φθινοπώρου, μας επεφύλαξε τρία νέα διαδοχικά ρεκόρ, αφού κατά τους πιο πάνω μήνες σημειώθηκαν τουλάχιστον για το σταθμό Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας οι υψηλότερες μέσες ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες από το 1983. Τον Ιούλιο η μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ήταν 39.7°C, για τον Αύγουστο 39.5°C και για τον Σεπτέμβριο 38.2°C. Ο συνδυασμός των εξαιρετικά θερμών μηνών της περιόδου Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2020, καθιστά την περίοδο ως την θερμότερη από το 1983, που λειτουργεί ο σταθμός Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας, ενώ αν προστεθεί και ο Οκτώβριος τότε το προηγηθέν τετράμηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου ήταν το θερμότερο από το 1983 για τον σταθμό Αθαλάσσας.
Πηγή: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αμερικής, National Centers for Environmental Information: https://www.noaa.gov/