Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αντιμέτωπη και με δεύτερο τουρκικό εμπάργκο η κυπριακή Ναυτιλία

Αντιμέτωπα με ένα δεύτερο τουρκικό εμπάργκο βρίσκονται τα πλοία υπό κυπριακή σημαία, δήλωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, σημειώνοντας ότι, πέραν του εμπάργκο ελλιμενισμού στα τουρκικά λιμάνια, τα πλοία υπό κυπριακή σημαία παρεμποδίζονται από την μεταφορά σιτηρών ή άλλων προϊόντων από την Ουκρανία, στο πλαίσιο του Black Sea Grain Initiative.

«Η πτυχή Black Sea Grain Initiative είναι άμεσα συνυφασμένη με το τουρκικό εμπάργκο και είναι για την Κύπρο και ένα δεύτερο εμπάργκο, αφού τα πλοία που φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, ή τα οποία τυγχάνουν διαχείρισης από τη Κύπρο εμποδίζονται από την Τουρκία να εμπλακούν στην θαλάσσια μεταφορά σιτηρών ή άλλων αγαθών στο πλαίσιο του Black Sea Trading Initiative», ανέφερε η κ. Χατζημανώλη τόσο μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών όσο και στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση.

Σημείωσε μάλιστα ότι η απαγόρευση δεν αφορά μόνο στα πλοία υπό κυπριακή σημαία αλλά και επεκτείνεται και στα πλοία που τυγχάνουν διαχείρισης από την Κύπρο.

Η κ. Χατζημανώλη τόνισε επίσης ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να στηρίξει μια τουρκική υποψηφιότητα για την θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), καθώς η Άγκυρα εμποδίζει τον ελλιμενισμό των πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια.

Παράλληλα, η κ. Χατζημανώλη είπε ότι λόγω τελευταίων διεθνών εξελίξεων και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και των επακόλουθων διαγραφών πλοίων ο κυπριακός στόλος «δυστυχώς έχει μειωθεί σημαντικά».

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, η κ. Χατζημανώλη ανέφερε από τα 1.752 που ήταν εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο με χωρητικότητα 25 εκατ. τόνους τον Ιούλιο του 2021, ο στόλος μειώθηκε σε 1.663 χωρητικότητας 22 εκατ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X