Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανταρκτική: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το αρχαιότερο DNA του κόσμου

To εύρημα αυτό θα μπορούσε να αποτελεί το “κλειδί” προκειμένου να γίνει αντιληπτό το πως εξελίχθηκε η ζωή στους ωκεανούς τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια καθώς προσφέρει ενδείξεις για το πώς επηρεάζονται τα ωκεάνια οικοσυστήματα από τη μακροπρόθεσμη κλιματική αλλαγή.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί η Ανταρκτική είναι μια από τις περισσότερο πληττώμενες, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, περιοχές στη Γη.

Θραύσματα οργανικού υλικού βρέθηκαν κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας της Σκωτίας, βόρεια της Ανταρκτικής από μια ομάδα διεθνών ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας στην Αυστραλία.

Αναφερόμενο με τον τεχνικό όρο του sedaDNA – ιζηματογενές αρχαίο DNA – τα δείγματα του που ανακτήθηκαν είναι πιθανό να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την Ανταρκτική στο μέλλον.

«Περιλαμβάνει το μακράν παλαιότερο πιστοποιημένο θαλάσσιο sedaDNA μέχρι σήμερα», δήλωσε η Δρ Linda Armbrecht, η επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Το SedaDNA βρίσκεται σε πολλά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων σπηλαίων και του υποαρκτικού μόνιμου παγετού, όπου το υλικό χρονολογείται έως και 650.000 χρόνια.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X