Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Αντίστροφη μέτρηση για το διαγωνισμό, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Η απόφαση του υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου, το οποίο “τρέχει” τις διαδικασίες είναι ειλημμένη. Σημειώνεται ότι η δημοσίευση του διαγωνιστικού εγγράφου άργησε λίγες ημέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους μεταφορείς.

Αρχές Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης ταξιδεύει στην Αθήνα, όπου θα παρουσιάσει σε εκδήλωση στον Πειραιά το project σε μεταφορείς και άλλους αρμόδιους φορείς. Ήδη προ ημερών, το υφυπουργείο Ναυτιλίας δημοσίευσε έγγραφο πρόθεσης προκήρυξης ευρωπαϊκού διαγωνισμού για την ακτοπλοϊκή σύνδεση. 

Η υπηρεσία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, θα αφορά περίοδο τριών ετών με δυνατότητα επέκτασης. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιούνται 26 ταξίδια μετ’ επιστροφής ανά έτος κατά την περίοδο Απριλίου/Μαΐου – Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου από Πειραιά μέχρι Λεμεσό ή Λάρνακα και αντιστρόφως. 

Ο ανάδοχος της διαγωνιστικής διαδικασίας θα καλύπτει τη διαδρομή για το παραπάνω διάστημα και κατά τη χειμερινή περίοδο θα μπορεί να αξιοποιεί το πλοίο και σε άλλα δρομολόγια. Παράλληλα, σε αντίθεση με τον πρώτο διαγωνισμό, στη νέα διαδικασία δε θα ζητείται από το μεταφορέα να αναπτύσσει εμπορική δραστηριότητα.

Ο ανάδοχος θα έχει ακόμη τη δυνατότητα να επεκτείνει το ταξίδι και σε τρίτη χώρα, με το Ισραήλ να φαντάζει τον πιο πιθανό προορισμό, αν τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, σημειώνεται ότι μία τέτοια επέκταση δε θα καλύπτεται από την κρατική – κυπριακή – επιδότηση.

Η κυπριακή επιδότηση αφορά μόνο την επιβατική πτυχή του δρομολογίου Ελλάδας – Κύπρου, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση των εξόδων του μεταφορέα για τη διενέργεια του ταξιδιού.

Ενθαρρυντικό κίνητρο κρίνεται η αύξηση της επιδότησης από 5 εκατ. ευρώ σε 5,5 εκατ. ευρώ, με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη του την άνοδο των τιμών στα καύσιμα. Σημειώνεται ότι όποιος μεταφορέας παρουσιάσει πρόταση με το μικρότερο δυνητικό κόστος, θα έχει και προβάδισμα στη διαγωνιστική διαδικασία.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που καταγράφονται στο έγγραφο πρόθεσης είναι οι τιμές για την ελληνοκυπριακή σύνδεση. Ο μέγιστος ναύλος σε αεροπορική θέση για ένα άτομο υπολογίζεται στα 50 ευρώ και μετ’ επιστροφής στα 80 ευρώ. Σε καμπίνα οι αντίστοιχες τιμές προσεγγίζουν τα 80 και 120 ευρώ.

Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον, η κατακύρωση των προσφορών αναμένεται εντός Ιανουαρίου, με τελικό στόχο το Μάιο του 2022 να ξεκινήσουν τα δρομολόγια.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X