Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τον ανεφοδιασμό πλοίων με LNG στην Κύπρο

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) δεν είναι ένα μεταβατικό καύσιμο αλλά μια βιώσιμη επιλογή που θα ενισχύσει τη θέση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στην πορεία προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τόνισε ο κ. Γιώργος Πολυχρονίου, Εκτελεστικός Διευθυντής Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε. μιλώντας σε ένα τεχνικό εργαστήριο που διοργανώθηκε από το συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο Poseidon Med II κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και της Έκθεσης EMC 2021, στη Λευκωσία.

Ο κ. Πολυχρονίου ως Διευθυντής Έργου Poseidon Med II αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στην εισαγωγική του ομιλία για το τι έχει επιτύχει το έργο μέχρι σήμερα.  Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Poseidon Med II αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ευρεία υιοθέτηση του LNG ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου στη ναυτιλία, ωθώντας τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιείται σε τρεις χώρες –Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο-, και συμμετέχουν έξι Ευρωπαϊκά λιμάνια  (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία) και ο Τερματικόςσταθμός LNG στη Ρεβυθούσα. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται κορυφαίοι ειδικοί από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας  LNG.

Ο κ. Νίκος  Αργυρού, Γενικός Διευθυντής της Bunkernet ανέλαβε το ρόλο του συντονιστή στην εκδήλωση,  δίνοντας το λόγο στους συνομιλητές του να τοποθετηθούν στις μελλοντικές ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων.

Ο Δρ. Χρίστος Σολομωνίδης, Πρόεδρος του ΔΣ της Rogan Associates μοιράστηκε στην παρουσίασή του τις δραστηριότητες του έργου από την πλευρά των υποδομών με κύριο άξονα τη νέα θέση ανεφοδιασμού LNG στον τερματικό σταθμό του Βασιλικού. Σχολίασε επίσης τη συμβολή του PMED II στην ετοιμότητα των υποδομών στον Βασιλικό ώστε να παραλάβει LNG, αλλά και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την προώθηση του LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο στο νησί.

Ο Δρ. Συμεών Κασσιανίδης, Πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου Κύπρου (ΔΕΦΑ) επιβεβαίωσε ότι ο ανεφοδιασμός πλοίων με LNG αποτελεί σίγουρα προτεραιότητα για τη ΔΕΦΑ, η οποία θα επενδύσει σε σχετικές λειτουργίες στο άμεσο μέλλον. Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου, ο Δρ. Κασσιανίδης υποστήριξε ότι οι ποσότητες είναι ακόμη μικρές για να αποκομίσει η Κύπρος οικονομικό όφελος από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων, εντούτοις δεν απέκλεισε κανένα σενάριο στο μέλλον αν οι συνθήκες της αγοράς είναι θετικές.

Ο κ. Μιχάλης  Δημητριάδης, Μη Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου Fameline Holding σχολίασε το νέο έργο της Navigas στο πλαίσιο του Ομίλου Fameline που ονομάζεται «BlueHubs» και εξέφρασε τη σταθερή δέσμευση του Ομίλου να παραμείνει κοντά στον εμπλεκόμενο μέρος που κατασκευάζει τον τερματικό σταθμό υποδομής LNG. Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος είναι ένα μεγάλο κέντρο διαχείρισης πλοίων.

Ο κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος, Διευθύνων Σύμβουλος στο Ναυτικό & Ναυτιλιακό Ινστιτούτο Κύπρου (CMMI) ολοκλήρωσε τη συζήτηση με μια εικόνα για τα τρέχοντα και μελλοντικά έργα που συμμετέχει το Ινστιτούτο για την υποστήριξη του ενεργειακού οράματος της Κύπρου. Εμβληματική πρωτοβουλία είναι η ίδρυση του Κυπριακού Κόμβου Απανθρακοποίησης για την προώθηση νέων συνεργασιών και έρευνας για τα εναλλακτικά καύσιμα και τις τεχνολογικές εξελίξεις στη ναυτιλία.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X