Kυρίαρχος στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έκθεση της BIMCO για τον κλάδο, η οποία πλέον βλέπει την Κίνα να αναδύεται ευρισκόμενη στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από τον οργανισμό εμπορικών συναλλαγών BIMCO, σε συνδυασμό Ελλάδα και Κίνα κατέχουν το ένα τρίτο της συνολικής χωρητικότητας μέσα στον εμπορικό κλάδο ναυτιλίας, και αναμένεται αυτό να συνεχιστεί καθώς και οι δύο χώρες παραμένουν ενεργές με μεγάλα βιβλία παραγγελιών.
“Με την πάροδο του χρόνου, όμως, έχουν εμφανιστεί κυρίαρχες ναυτιλιακές χώρες,” επισημαίνει ο Niels Rasmussen, Κύριος Αναλυτής Ναυτιλίας στην BIMCO. “Μερικές έχουν χάσει τη θέση τους λόγω αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά η Ελλάδα παραμένει η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου. Πιο πρόσφατα, η σημασία της Κίνας ως ναυτιλιακής χώρας έχει διευρηνθεί.”
Η BIMCO υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 61.000 πλοία στον παγκόσμιο στόλο φορτηγών, με συνολική χωρητικότητα περίπου 2.200 εκατομμύρια τόνους. Οι δύο χώρες, ελέγχουν περίπου το 34% του συνολικού στόλου, με την Ελλάδα να παραμένει ηγέτιδα στο χώρο, με το 19% της χωρητικότητας φορτίων.
Ο μεγαλύτερος στόλος στην Ελλάδα
Η Κίνα συνεχίζει να ανεβαίνει στην κλίμακα ως χώρα ιδιοκτήτρια πλοίων τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της κυριαρχίας της στον παγκόσμιο κλάδο κατασκευής πλοίων, καθώς και των ισχυρών όγκων εισαγωγών και εξαγωγών της. Η βρετανική εταιρεία ανάλυσης Clarkson Research Service ανέφερε τον Αύγουστο του 2023 ότι Κίνα και Ελλάδα ήταν ουσιαστικά ισόπαλες ως προς το συνολικό τόναζ που ανήκει σε κάθε χώρα. Η Κίνα κατάφερε να προηγηθεί ελαφρώς και να ανακηρυχθεί ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα ανά τόναζ, αλλά παραμένει δεύτερη σε χωρητικότητα φορτίων.
Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό το σημείο, τονίζοντας ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες πλοίων ελέγχουν το μεγαλύτερο στόλο φορτηγών παγκοσμίως. Σύμφωνα με την BIMCO, η Ελλάδα διατηρεί ιδιαίτερα ισχυρό ποσοστό στους κλάδους ξηρών φορτίων, δεξαμενόπλοιων και αερίων μεταφορέων. Η ανάλυση υπογραμμίζει ότι η ελληνική βιομηχανία παραμένει ποικιλόμορφη με πολλούς καθιερωμένους, παραδοσιακούς ιδιοκτήτες πλοίων. Η BIMCO αναφέρει ότι επτά εταιρείες της Ελλάδας, έχουν κάθε μια από αυτές ένα στόλο που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια τόνους.
Η Κίνα εστιάζει περισσότερο στα γενικά φορτηγά και τα πλοία εμπορευμάτων, με εμφανώς μικρότερο ποσοστό στους κλάδους των δεξαμενόπλοιων και των αερίων μεταφορέων. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μόνο τρεις κινεζικές εταιρείες με τους μεγαλύτερους στόλους και αυτές είναι κυρίως υπό την κυριαρχία της κρατικής εταιρείας COSCO Shipping.
Σύμφωνα με τη BIMCO, ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην ταχεία ανάπτυξη της Κίνας στη ναυτιλία, είναι η είσοδος κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην αγορά μισθώσεων. Η ανάλυση υπογραμμίζει ότι πέντε από τους δέκα μεγαλύτερους ιδιοκτήτες πλοίων στην Κίνα είναι ιδρύματα μισθώσεων και συνολικά οι δέκα μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες πλοίων ελέγχουν το 41% του κινεζικού στόλου.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση της BIMCO, η εικόνα μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω. Υπογραμμίζουν τις επιθετικές παραγγελίες των ιδιοκτητών πλοίων στην Κίνα, με την έκθεση να αναφέρει ότι η χώρα έχει ένα μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών, σε ποσοστό 21%, σε σχέση με τους Έλληνες ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες πλοίων και στις δύο χώρες επικεντρώνονται ιδιαίτερα στα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων, δύο από τα ισχυρά τμήματα που κυριαρχούν αυτήν τη στιγμή στη βιομηχανία.