Δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης, η εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα ανακατευθύνει τη ροή του εμπορίου.
Σύμφωνα με τον παρατηρητή των εμπορικών πλοίων Kepler, πολλά πλοία που κατευθύνονται προς την ΕΕ αλλάζουν πορεία προς το νότιο άκρο της Αφρικής, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο επιθέσεων από τους Χούθι στην Υεμένη.
“Οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται συνένοχες στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Προτιμούν να περάσουν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί να πάρουν το επικίνδυνο ρίσκο να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα”, δήλωσε στο CNBC.
Καθώς τα πλοία μετακινούνται αργά, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των πετρελαϊκών ροών από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη αυξήθηκε κατά μερικές εβδομάδες. Αυτή η κατάσταση μειώνει τη διαθεσιμότητα των πλοίων, αυξάνει το κόστος παράδοσης και καθιστά άλλους προμηθευτές στη λεκάνη του Ατλαντικού πιο ανταγωνιστικούς (για ορισμένα εμπορεύματα).
Σύμφωνα με το CNBC, οι ευρωπαίοι πελάτες στρέφονται συχνότερα σε αμερικανικούς και βραζιλιάνικους πυρηνελαιουργούς για να εξασφαλίσουν ντίζελ, μειώνοντας την εξάρτηση τους από προμηθευτές που βρίσκονται ανατολικά του Σουέζ.
Η διαταραχή αυτή είναι μια νέα πτυχή για τους εμπόρους αγαθών και τους πυρηνελαιουργούς που εξυπηρετούν την αγορά της ΕΕ. Μέχρι το 2022, η Ευρώπη προμηθευόταν το 20% του πετρελαίου της από τη Ρωσία, μαζί με μεγάλο μέρος του εισαγόμενου ντίζελ. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποφάσισαν να εξαφανίσουν αυτές τις προμήθειες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στέλνοντας ένα σήμα αντίθεσης και αναγκάζοντας τους ρώσους παραγωγούς να βρουν νέες αγορές. Για να αντικαταστήσει αυτά τα χαμένα βαρέλια από τη Ρωσία, η Ευρώπη στράφηκε σε άλλους προμηθευτές στη Μέση Ανατολή και για τα επεξεργασμένα προϊόντα στην Ινδία. Στην παρούσα φάση η ελλιπής πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάζει τους προμηθευτές να αναπροσαρμόσουν τους όρους προμήθειας.