Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ανανεώνουν την απεργία οι ναυτεργάτες στην Ελλάδα – Παραλύουν τα λιμάνια

Σε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν αύριο οι ναυτεργάτες – μέλη των 13 Ενώσεων – μελών της ΠΝΟ με την προοπτική περεταίρω κλιμάκωσης με την άκαρπη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του ΥΝΝΠ.

Στη σχετική κοινή ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η 48ωρη Πανελλαδική προειδοποιητική απεργία που κήρυξαν από κοινού τα 13 Ναυτεργατικά Σωματεία και η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη, σημειώνει τεράστια επιτυχία εξασφαλίζοντας την καθολική συμμετοχή των Ναυτεργατών σε αυτή.
Η μαζική αυτή απόκριση των Ναυτεργατών καταδεικνύει ότι οι στόχοι, τα αιτήματα, οι διεκδικήσεις μας και η επιβαλλόμενη απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης εφοπλιστών γίνεται υπόθεση όλου του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Αναδείξαμε στην απεργία το επίμαχο ζήτημα που αφοράτον νόμο έκτρωμα της κυβέρνησης 4714/2020 με τον οποίο επιχειρείται η κατάργηση των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους Ναυτεργάτες.
Ανταποκριθήκαμε σήμερα στην πρόσκληση του ΥΕΝ για συνάντηση μαζί του προκειμένου να πληροφορηθούμε τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης για τα δίκαια αιτήματά μας όπως είναι η κατάργηση των αντιδραστικών νόμων 4714/2020, 4150/2013, 4770/2021, επίσης για τα κοινωνικοασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά και εργασιακά προβλήματα που έχουν οξυνθεί όλο το τελευταίο διάστημα από την κυβερνητική πολιτική.

Ο Υπουργός Ε.Ν στην απάντησή του ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει βήμα πίσω για τον νόμο 4714/2020 προβάλλοντας το περισπούδαστο επιχείρημα ότι οι ρυθμίσεις αυτές συνιστούν μονόδρομο για την συγκράτηση της διαρροής των ποντοπόρων πλοίων από το εθνικό – ελληνικό νηολόγιο, μάλιστα προκλητικότατα συνέδεσε την μείωση των πλοίων από την ελληνική σημαία με τον κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής ναυτιλίας… και κατά συνέπεια η στήριξη – ενίσχυση και η εξασφάλιση νέων προνομίων στο εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι η μόνη και ενδεδειγμένη συνταγή επιτυχίας!!!
Η πολιτική αυτή οδηγεί στον εξοβελισμό των Ναυτεργατών με δικαιώματα, στην κατάργηση των ΣΣΕ και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που γίνονται για άλλη μια φορά θυσία στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών.
Επίσης θεώρησε μεγάλο επίτευγμα ότι στηρίχθηκαν μέσα σε αυτό το πλαίσιο και οι Ναυτεργάτες με το φτωχοεπίδομα των 534 ευρώ το οποίο καθυστερεί να δοθεί για 6ο συνεχή μήνα!!!

Η αδιαλλαξία και η άρνηση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των Ναυτεργατικών προβλημάτων, η ξεδιάντροπη προσπάθεια σύνδεσης αλλά και ενοχοποίησης του δίκαιου απεργιακού μας αγώνα με την πανδημία μας επιβάλει να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα βάζοντας μπροστά τα προβλήματα και τα δίκαια Ναυτεργατικά αιτήματα.
Παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα σε σύσκεψη που έγινε μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Ε.Ν οι Πρόεδροι των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων κατέληξαν ομόφωνα στην πρόταση για συνέχιση της απεργίας (24ωρης με προοπτική κλιμάκωσης).

Πρόβλημα και στα εμπορικά λιμάνι

Η κινητοποίηση των ναυτεργατών έχει συμπαρασύρει και τον τομέα των ρυμουλκών γεγονός που έχει σαν αποτελεσμα σοβαρές καθυστερήσεις στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Εμπορικά πλοία ως γνωστόν δεν μπορούν να προσεγγίσουν χωρίς την συμβολή των ρυμουλκών και εκτιμάται ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν σοβαρές αναμονές στις ράδες με ότι αυτό συνεπάγεται. Ήδη κυκλοι των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και των παραγωγικών τάξεων έχουν εκφράσει την αγωνία τους για τις εξελίξεις στην περίπτωση που οι 13 ναυτεργατικές Ενώσεις κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X