Νέα

  • ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ

Ανακαλύφθηκε στις Φιλιππίνες – Το βαθύτερο ναυάγιο στον κόσμο

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε βάθος ναυάγιο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Το U.S.S Samuel B Roberts, γνωστό και ως “Sammy B”, ανακαλύφθηκε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων σε βάθος 22.916 ποδιών την περασμένη εβδομάδα από μια ομάδα εξερευνητών. Το Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε τον τόπο του ναυαγίου σε ανακοίνωσή του στις αρχές Μαρτίου.

Το πλοίο ανακάλυψε ο εξερευνητής και πρώην διοικητής του ναυτικού Βίκτωρ Βεσκόβο της Caladan Oceanic Expeditions, μαζί με την EYOS Expeditions, μια εταιρεία εξερεύνησης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ήταν εξαιρετική τιμή να εντοπίσω αυτό το απίστευτα διάσημο πλοίο και με αυτόν τον τρόπο είχα την ευκαιρία να ξαναδιηγηθώ την ιστορία του ηρωισμού και του καθήκοντός της σε όσους ίσως δεν γνωρίζουν για το πλοίο και τη θυσία του πληρώματος του», δήλωσε ο Βεσκόβο.

Το Sammy B ήταν το πρώτο πλοίο που πήρε το όνομά του από τον Coxswain Samuel Booker Roberts, Jr., ο οποίος σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια της μάχης του Guadalcanal το 1942, σύμφωνα με το Ναυτικό. Ο Ρόμπερτς συμμετείχε σε μια αποστολή για τη διάσωση μιας εταιρείας που είχε περικυκλωθεί από ιαπωνικές δυνάμεις, οδηγώντας το σκάφος του απευθείας στη φωτιά τους για να παράσχει χρόνο και κάλυψη για τη διάσωση.

Το πλοίο που φέρει το όνομά του, ένα αντιτορπιλικό κλάσης John C, τέθηκε σε λειτουργία το 1944 και βυθίστηκε από τις ιαπωνικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της μάχης του Σαμάρ αργότερα εκείνο το έτος.

Δύο άλλα πλοία, ένα άλλο αντιτορπιλικό και μια φρεγάτα, ονομάστηκαν επίσης αργότερα U.S. Samuel B. Roberts.

Κατά τη διάρκεια της μάχης του Σαμάρ, μια μικρή ναυτική δύναμη των ΗΠΑ αμύνθηκε επιτυχώς ενάντια στην εξαιρετικά ανώτερη ιαπωνική κεντρική δύναμη, αποτελούμενη από τέσσερα θωρηκτά, έξι βαριά καταδρομικά, δύο ελαφρά καταδρομικά και 11 αντιτορπιλικά, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου και πιο βαριά οπλισμένου θωρηκτού που κατασκευάστηκε ποτέ, το Yamato. Το Sammy B κατέστρεψε τον ιαπωνικό στόλο και τον καθυστέρησε τόσο πολύ που υποχώρησε, αλλά το αντιτορπιλικό δέχτηκε ένα χτύπημα από το Yamato και βυθίστηκε. Ογδόντα εννέα άνθρωποι στο Sammy B πέθαναν και 120 σώθηκαν, σύμφωνα με το Associated Press. Τα διασωθέντα μέλη του πληρώματος αναγκάστηκαν να προσκολληθούν στα συντρίμμια στο νερό για έως και 50 ώρες.

Μιλώντας στο BBC News, ο Βεσκόνο δήλωσε έκπληκτος  που κατάφεραν να εντοπίσουν το πλοίο, καθώς  υπήρχαν τόσο λίγα συντρίμμια που τους έδειχναν προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρά το γεγονός ότι το πλοίο ήταν μοιρασμένο σε δύο κομμάτια, ήταν σχετικά άθικτο.

Το βάθος στο οποίο βρέθηκαν τα συντρίμμια του Sammy B είναι ιδιαίτερα ακραίο – το 98 τοις εκατό των ωκεανών του κόσμου είναι μικρότερο από το βάθος σχεδόν 23.000 ποδιών του τόπου ανάπαυσής του, σύμφωνα με το BBC News.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X