Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανακάλυψαν νέο είδος μίας αρχαίας γιγάντιας χελώνας που έζησε στην Ευρώπη

Πριν από πολύ καιρό, γιγάντιες θαλάσσιες χελώνες κολύμπησαν στις θάλασσες της Γης. Μέχρι πρόσφατα, αυτοί οι προϊστορικοί γίγαντες, που έφταναν σε μήκος πάνω από 3 μέτρα, θεωρούνταν ότι βρίσκονταν μόνο στα νερά που περιβάλλουν τη Βόρεια Αμερική.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο είδος – τη μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που έχει βρεθεί στη σημερινή Ευρώπη.

Αρχικά βρέθηκε από έναν πεζοπόρο που έπεσε πάνω στα ερείπια το 2016 στα Πυρηναία βουνά της βόρειας Ισπανίας. To είδος ονομάστηκε Leviathanochelys aenigmatica.

Το “Leviathan” είναι ο βιβλικός όρος για ένα θαλάσσιο τέρας, μια νύξη για το μεγάλο μέγεθος σώματος του πλάσματος, ενώ το “chelys” μεταφράζεται σε χελώνα και το “aenigmatica” μεταφράζεται σε αίνιγμα – σε σχέση με τα περίεργα χαρακτηριστικά της χελώνας, έγραψαν οι συγγραφείς μιας εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Scientific Reports.

Η παρουσία του ασυνήθιστου ζώου σε αυτό το μέρος του προϊστορικού κόσμου αποκάλυψε ότι οι γιγάντιες χελώνες ήταν πιο συνηθισμένες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πριν από την ανακάλυψη, το μεγαλύτερο είδος που αποκαλύφθηκε στη σημερινή Ευρώπη είχε μήκος μόλις 1,5 μέτρα.

Τα θραύσματα οστών αυτού του είδους που εντοπίστηκε πρόσφατα, οδήγησαν τους επιστήμονες να υπολογίσουν ότι το Leviathanochelys είχε σώμα μήκους 3,7 μέτρων.

Αρχικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι τα οστά ανήκαν σε διαφορετικό είδος ζώου.

Ένα τοπικό μουσείο και το Υπουργείο Πολιτισμού της Καταλονίας είχαν αρχικά συλλέξει τα δείγματα οστών, αλλά παρέμειναν αμελητέα για σχεδόν πέντε χρόνια. Όταν η ομάδα των ερευνητών ξεκίνησε την εργασία της μελετώντας τα οστά το 2021, συνειδητοποίησαν ότι κοιτούσαν ένα είδος θαλάσσιας χελώνας εντελώς νέο στην επιστήμη και γρήγορα επέστρεψαν στην τοποθεσία των Πυρηναίων για να πραγματοποιήσουν περισσότερες ανασκαφές.

Εκεί, ανακαλύφθηκαν περισσότερα θραύσματα του δείγματος, συμπεριλαμβανομένων κομματιών από τη λεκάνη και το καβούκι της χελώνας – το τμήμα του κελύφους που κάλυπτε την πλάτη του πλάσματος. Με αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες παρατήρησαν περισσότερα χαρακτηριστικά που δεν είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί σε κανένα ζωντανό ή νεκρό είδος χελώνας.

Οι κύριες διαφορές αυτού του νέου απολιθώματος σχετίζονται με την περιοχή της πυέλου. Πιο συγκεκριμένα, σε μερικά οστικά εξογκώματα που υπάρχουν στο πρόσθιο τμήμα της λεκάνης, τα οποία εικάζουν ότι σχετίζονται με κάποιο είδος μυός που ελέγχει την κίνηση της κοιλιακής περιοχής της χελώνας.

Αυτό το χαρακτηριστικό ή ο μυς πιθανότατα επηρέασε την αναπνευστική ικανότητα των χελωνών, επιτρέποντάς τους να κρατούν την αναπνοή τους περισσότερο από άλλα είδη χελωνών, προκειμένου να κολυμπήσουν βαθιά στον ωκεανό για να βρουν τροφή ή να ξεφύγουν από τα αρπακτικά..

Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι το αρχαίο ζώο έζησε κατά την Καμπανική Εποχή της Ύστερης Κρητιδικής Εποχής, καθιστώντας το ηλικίας τουλάχιστον 72 εκατομμυρίων ετών.

Η μεγαλύτερη χελώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, ονομάζεται Archelon, έζησε περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια πριν και το μήκος έφτανε περίπου στα 4,5 μέτρα. Πριν από αυτήν την πρόσφατη ανακάλυψη, όλες οι προϊστορικές ανακαλύψεις γιγάντιων θαλάσσιων χελωνών ήταν μέρος της ίδιας γενεαλογίας με τον Archelon.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X