Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αναζητούσαν ναυάγιο και ανακάλυψαν ένα σπάνιο καλαμάρι σε βάθος 6.000 μέτρων κάτω από τη θάλασσα

Μια ομάδα ερευνητών που αναζητούσε το ναυάγιο ενός χαμένου αντιτορπιλικού πλοίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη θάλασσα των Φιλιππίνων, επέστρεψε στη στεριά με μια άλλη, ίσως ακόμη πιο συναρπαστική ανακάλυψη. 

Ακριβώς πάνω από τον πυθμένα της τάφρου των Φιλιππίνων, στα 6.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι ερευνητές εντόπισαν το νεαρό καλαμάρι Bigfin (γένος Magnapinnidae), το οποίο έσπασε το ρεκόρ ενός άλλου καλαμαριού bigfin που είχε εντοπιστεί στα 4.700 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης τέσσερα χταπόδια Cirrate -γνωστά και ως χταπόδια dumbo επειδή τα πτερύγιά τους μοιάζουν με αυτιά ελέφαντα- περίπου στο ίδιο βάθος. Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Μάικλ Βεκιόνε, αυτή είναι η δεύτερη φορά που παρατηρούνται σε τόσο μεγάλο βάθος, αποδεικνύοντας ότι οι προηγούμενες παρατηρήσεις των κεφαλόποδων στην τάφρο της Ιάβας δεν ήταν απλώς ένα τυχαίο γεγονός.

«Αυτή η κατάδυση έδειξε ότι πολλαπλοί τύποι κεφαλόποδων μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον στα ανώτερα τμήματα αυτών των πραγματικά βαθιών ωκεάνιων τάφρων», δήλωσε ο Βεκιόνε, ζωολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στο Ινστιτούτο Smithsonian στην Ουάσινγκτον.

(Caladan oceanic and Alan Jamieson)

Πώς όμως καταφέρνουν τα καλαμάρια αυτά να ζουν φυσιολογικά σε βάθη που κυμαίνονται από 1.000 έως 6.000 μέτρα, όπου οι ατμοσφαιρικές πιέσεις μπορεί να είναι έως και 600 φορές μεγαλύτερες από ό,τι στην επιφάνεια του ωκεανού;

Οι ερευνητές εντόπισαν το Bigfin τον Μάρτιο του 2021, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του ναυαγίου του USS Johnston – ενός αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βυθίστηκε το 1944 κατά τη διάρκεια της μάχης του Κόλπου Leyte. Χρησιμοποιώντας το επανδρωμένο υποβρύχιο DSV Limiting Factor (τον ίδιο τύπο υποβρυχίου που χρησιμοποίησε ο εξερευνητής Βίκτορ Βεσκόβο για να κατέβει στον πυθμένα της τάφρου των Μαριανών τον Ιούνιο του 2020), οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν την κατάδυση στον πυθμένα της τάφρου των Φιλιππίνων, τον οποίο εξερεύνησαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Η ομάδα εντόπισε το μεγάλο καλαμάρι ακριβώς πάνω από τον πυθμένα του ωκεανού. Αν και το υποβρύχιο βρισκόταν πολύ ψηλά για να καταγράψει με λεπτομέρεια το καλαμάρι, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν κάποια χαρακτηριστικά του – όπως τα εξαιρετικά μεγάλα πίσω πτερύγιά του και τον ξεχωριστό τρόπο κολύμβησης – που επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του. Επειδή τα πλοκάμια του καλαμαριού ήταν σχετικά κοντά, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το κεφαλόποδο που ζούσε σε μεγάλα βάθη, ήταν νεαρό.

Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό «Marine Biology».

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X