Οι αμερικανοί ρίχνουν ευθέως τα βέλη τους προς την Κίνα, υποδεικνύοντας την χώρα ως βοηθητική προς τα ρωσικά συμφέροντα. Μια κορυφαία υπηρεσία πληροφοριών της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι συνδράμει στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παρέχοντας στη Μόσχα βασική τεχνολογία, αλλά και κάλυψη για αποφυγή των δυτικών κυρώσεων, ειδικά στις εξαγωγές αργού πετρελαίου.
Το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Πληροφορίας (ODNI) ανέφερε σε μια πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη έκθεση ότι το Πεκίνο επιδιώκει διάφορους μηχανισμούς υποστήριξης για τη Ρωσία που μειώνουν τόσο τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, όσο και τις εξαγωγικές προμήθειες.
Εκτός από τον εφοδιασμό της Ρωσίας με μια έτοιμη αγορά για το αργό της, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει αποκλειστεί από την ευρωπαϊκή αγορά και άλλα μέρη του κόσμου, η Κίνα άνοιξε επίσης το χρηματοπιστωτικό της σύστημα για εμπορικές πράξεις με τη Μόσχα, επιτρέποντας σε ρωσικές οντότητες να πραγματοποιούν χρηματοοικονομικές συναλλαγές χωρίς Δυτική παρέμβαση. Το Πεκίνο αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες ότι προμήθευσε τη Ρωσία με βασική τεχνολογία και εξοπλισμό διπλής χρήσης που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία.
Ένας τομέας στον οποίο η Κίνα έχει βοηθήσει πολύ τη Μόσχα να ξεφύγει από τις επιπτώσεις των κυρώσεων είναι οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια του έτους, το συνολικό διμερές εμπόριο μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας έφθασε σε ιστορικό υψηλό των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 30 τοις εκατό από το 2021. Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 43 τοις εκατό φτάνοντας τα 114 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πέρυσι, η αγορά ρωσικής ενέργειας από το Πεκίνο αυξήθηκε στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 52 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι εισαγωγές αργού από τη Ρωσία έφτασαν τα 1,65 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ξεπερνώντας την Ινδία ως τον μεγαλύτερο αγοραστή του ρωσικού αργού. Τον Μάιο, η Μόσχα εξήγαγε σχεδόν ρεκόρ δύο εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα στην Κίνα, αύξηση περίπου 25%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% της ζήτησης της Κίνας.
Ενώ η πλειονότητα των ρωσικών δεξαμενόπλοιων βρίσκονται υπό το καθεστώς κυρώσεων, η Κίνα συνεχίζει να βοηθά τη μεταφορά του ρωσικού αργού Urals παρέχοντας supertankers και ασφαλιστική κάλυψη για τη μεταφορά του αργού στα κινεζικά λιμάνια. Η έκθεση, επικαλούμενη πηγές εμπορικών συναλλαγών και δεδομένα παρακολούθησης, υποδηλώνει ότι από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον τέσσερα κινεζικά supertanker έστελναν ρωσικό αργό Urals στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα, συνολικά 18 κινεζικά supertankers και άλλα 16 πλοία μεγέθους Aframax έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ρωσικού αργού. Η χωρητικότητα είναι αρκετή για να μεταφέρει 15 εκατομμύρια τόνους.
Η έκθεση, επικαλούμενη έρευνες στον Τύπο, παρατηρεί επίσης ότι η Κίνα έχει γίνει ο κύριος αγωγός για την αγορά ημιαγωγών από τη Μόσχα, με ημιαγωγούς αμερικανικής ή αμερικανικής επωνυμίας, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων να ρέουν στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών. Από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, οι εξαγωγές ημιαγωγών της Κίνας στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 19 τοις εκατό, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.