Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλυσίδα: Μειώθηκε η ζήτηση εμπορευμάτων και έπεσαν οι ναύλοι

Μετά από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ναύλοι συνέχισαν να φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα, το κόστος της τιμής για την μεταφορά εμπορευμάτων μειώνεται το 2022, με τους ειδικούς να επισημαίνουν μια σειρά παραγόντων που πιθανώς συμβάλλουν σε μια συνεχιζόμενη πτώση. Η σταθερή πτώση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο συνεχίζεται, με πολλούς ειδικούς να αμφισβητούν εάν αυτό οφείλεται στη χαμηλότερη ζήτηση.

«Έχουμε δει μια απότομη πτώση των ναύλων τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω της μείωσης των πωλήσεων και των πλήρων αποθεμάτων καθώς εισερχόμαστε στην παραδοσιακή λιτή περίοδο μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά», δήλωσε η Shabsie Levy, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Ιδρυτής της Shifl, μιας τεχνολογικής πλατφόρμας που βοηθά τους αποστολείς να σχεδιάσουν και να διαχειριστούν την αλυσίδα εφοδιασμού τους. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, οι τιμές για τα εμπορευματοκιβώτια του Ειρηνικού μεταξύ της Κίνας και των λιμανιών της ανατολικής και δυτικής ακτής των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά το ήμισυ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2022.

Ο δείκτης Drewry World Container Index δείχνει ότι οι ίδιοι παράγοντες παίζουν σε παγκόσμια βάση. Την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι, ενώ τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι αυξημένα κατά δύο τρίτα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος επιτοκίων σημείωσε πτώση σχεδόν 4% για την εβδομάδα. Οι ναύλοι στα δρομολόγια του Ειρηνικού μειώθηκαν για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, με τις τιμές προς τις ΗΠΑ να πέφτουν μεταξύ έξι και οκτώ τοις εκατό, με μικρότερη πτώση από ένα έως δύο τοις εκατό προς την Ευρώπη. Επιπλέον, τον περασμένο μήνα, το συνολικό κόστος αποστολής εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά περίπου 12 τοις εκατό, σύμφωνα με το Drewry World Container Index.

Ενώ η πτώση των ναύλων λόγω μειωμένων όγκων και πληθωρισμού είναι πιο διαδεδομένη στις ΗΠΑ, τα γραφεία της Shifl China επισημαίνουν επίσης τα πρόσφατα lockdown λόγω COVID-19 σε μεγάλους κινεζικούς κόμβους παραγωγής που συμβάλλουν επίσης στην πτώση. Η Κίνα έχει κινηθεί μέσω μιας σειράς κυλιόμενων lockdown σε διάφορα μέρη της χώρας, επηρεάζοντας τα βόρεια λιμάνια στα τέλη του 2021 και ακολούθησε το κλείσιμο γύρω από το Ningbo στις αρχές του 2022. Ωστόσο, το πιο σημαντικό και ανησυχητικό lockdown συνεχίζεται και επεκτείνεται στη Σαγκάη, όπου βρίσκεται το πιο πολυσύχναστο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Αξιωματούχοι από το Shanghai International Port Group και την κινεζική κυβέρνηση επιμένουν ότι το λιμάνι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, αρνούμενοι αναφορές για αυξανόμενες εκκρεμότητες. Το κρατικό μέσο ενημέρωσης China Daily επικαλέστηκε αξιωματούχο του λιμανιού που διέψευσε αναφορές για 300 ή περισσότερα πλοία που περίμεναν στην ανοικτή θάλασσα, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 50 πλοία. Δήλωσε ότι το λιμάνι είχε χειριστεί 396 πλοία την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Maersk αναφέρουν επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ακυρώσει κανένα δρομολόγιο, ενώ υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις για αύξηση των πλοίων χωρίς δρομολόγηση και αλλαγή δρομολογίων. Ωστόσο, η Lloyd’s Intelligence υπολόγισε ότι από τις 4 Απριλίου, 140 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων περιμένουν έξω από τα λιμάνια της Σαγκάης και του κοντινού Ningbo.

Ενώ οι τερματικοί σταθμοί στη Σαγκάη είναι επίσημα ανοιχτοί, η ικανότητα μεταφοράς φορτηγών πλοίων, είναι δραματικά περιορισμένη, με τους οδηγούς να υποχρεούνται να παρέχουν αρνητικά τεστ COVID για να μετακινηθούν στην πόλη και να εισέλθουν στην περιοχή του λιμανιού. Επιπλέον, πολλά εργοστάσια παραμένουν κλειστά, μειώνοντας τη ροή αγαθών προς το λιμάν και συνεπώς τη ζήτηση για τα πλοία.

Η μείωση της ζήτησης εμφανίζεται και σε άλλα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το Marine Exchange of Southern California, ανέφερε για παράδειγμα ότι ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που περιμένουν χώρο ελλιμενισμού στα δίδυμα λιμάνια της νότιας Καλιφόρνια έφτασε σε νέο χαμηλό στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε σε μόλις 33 πλοία στις 4 Απριλίου, μειωμένος κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα από τον Ιανουάριο.

Άλλοι παράγοντες συμβάλλουν επίσης στη μείωση της ζήτησης που με τη σειρά της οδηγεί σε χαμηλότερους ναύλους. Οι καταναλωτικές δαπάνες φαίνεται να επιστρέφουν σε πιο σύνηθης επίπεδα πριν από τον COVID-19, καθώς οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει στις πιο κανονικές καθημερινές ρουτίνες τους, ενώ ο ισχυρός πληθωρισμός και οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης ανάγκασαν επίσης τους καταναλωτές να περικόψουν τις επιπλέον δαπάνες. Ομοίως, οι υψηλές τιμές των καυσίμων έφεραν νέα κόστη, ωθώντας τους λιανοπωλητές και άλλους να επιβραδύνουν περαιτέρω τις παραγγελίες τους για να ελέγξουν το κόστος.

«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν την πτωτική τους τάση μέχρι την περίοδο αιχμής του 2022, οπότε τα επιτόκια θα ανέβουν, αν και όχι στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2021», προβλέπει ο Levy. «Οι αποστολείς πρέπει να προγραμματίσουν το απόθεμά τους και τις τοποθετήσεις παραγγελιών», προειδοποιεί ο Levy, συνιστώντας να παραμείνουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τη δέσμευση για σταθερές μακροπρόθεσμες τιμές στα τρέχοντα επίπεδα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X