Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αλματώδης η πορεία της Safe Bulkers to 2021- Tα αποτελέσματα δικαιώνουν τον Κύπριο εφοπλιστή

Τα οικονομικά αποτελέσματα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021, ανακοίνωσε το μήνα Νοέμβριο, η εταιρεία Safe Bulkers. Οι κινήσεις που έγιναν κατά το τρέχον έτος, δικαιώνουν τον εφοπλιστή Πόλυ Χατζηωάννου, καθώς καταγράφηκε θεαματική οικονομική άνοδος, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Συγκεκριμένα, η Safe Bulkers σημείωσε σημαντική αύξηση στα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA), τόσο σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2021 όσο και με το γ’ τρίμηνο του 2020. Τα Adjusted EBITDA του γ’ τριμήνου του 2021 ανήλθαν σε $67,7 εκ. Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του έτους, το ποσό διαμορφώθηκε στα $156,4 εκ. Αξίζει να σημειωθεί πως την αντίστοιχη περίοδο το 2020 είχε διαμορφωθεί στα $38,1 εκ.

Επιπρόσθετα, τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε $55,4 εκατ. το γ’ τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2020, οπότε και είχαν ανέλθει σε $3,3 εκ. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, η εταιρεία είχε καταγράψει ζημιές $20,5 εκ., ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2021 παρουσίασε κέρδη $109,1 εκ.

Παράλληλα, το orderbook της Safe Bulkers αριθμεί οκτώ πλοία, πέντε εκ των οποίων είναι Kamsarmax, με τα υπόλοιπα τρία να ανήκουν στην κατηγορία Post-Panamax. Δύο εκ των παραπάνω θα παραδοθούν μέσα στο 2022, τέσσερα εντός του 2023 και τα δύο τελευταία μέσα στο 2024.

Κατά τη διάρκεια του 2021 η Safe Bulkers προέβη σε συμφωνίες για την απόκτηση τεσσάρων second-hand πλοίων, τρία εκ των οποίων έχουν ήδη παραδοθεί σε αυτήν. Η εταιρεία προχώρησε και σε συμφωνίες για την πώληση επτά πλοίων μέσα στο έτος, πέντε εκ των οποίων έχουν ήδη παραδοθεί στους νέους ιδιοκτήτες τους.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Δρ Λουκά Μπαρμπαρή, προέδρου της Safe Bulkers, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, που εξέταζε το μπαράζ εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους στη second hand αγορά.

Μπορεί ανέφερε o κύριος Μπαρμπαρής, “να υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες στην αγορά μεταχειρισμένων, ωστόσο, η Safe Bulekrs έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεων της σε αυτήν”.

Η διοίκηση της Safe Bulkers συμπλήρωσε, εκτιμά ότι οι τιμές των πλοίων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και δεν αναμένεται διαφοροποίηση ώστε να προκύψουν ελκυστικές ευκαιρίες αγορών, όπως συνέβη στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Enalios Media

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X